84 vizualizări 3 ian 2010

Nici n-a fost lansat bine, că "Sherlock"-ul britanicului Guy Ritchie a şi scindat lumea-n două: unii care au digerat versiunea plină de adrenalină oferită de Ritchie şi alţii care au conisderat o blasfemie această adaptare. Cert e că povestea clasică a briliantului personaj imaginat de Arthur Conan Doyle este reinventată într-o producţie gândită drept competitor pentru cel mai recent SF semnat James Cameron, "Avatar". În decor tipic englezesc al unei Londre de la 1891, noua producţie regizată de Guy Ritchie îi aduce pe celebrii Sherlock Holmes (interpretat de Robert Downey Jr.) şi Dr. Watson (alias Jude Law) în faţa unei conspiraţii care ameninţă să pună în pericol Imperiul britanic. Adversarul celor doi prieteni fideli este recidivistul Blackwood (Mark Strong), un lord malefic, ambiţios şi lipsit de scupule iar femeia fatală a filmului - Irene Adler (Rachel McAdams).

Un altfel de erou, cu pantofi speciali şi ochelari John Lennon

Inspirat prea puţin din cărţile lui Sir Arthur Conan Doyle, ci dintr-o povestire a lui Lionel Wigram, cel mai nou Sherlock Holmes a împrumutat câte ceva de personaje care au făcut istorie în cinematografie. Celebrul detectiv londonez, în a cărui piele a intrat Robert Downey Jr. se bate zdravăn, bea pe rupte şi iubeşte femeile ca un veritabil Casanova. În plus, ochelarii tip John Lennon, aerul ciudat şi accentul tipic britanic îi dau eroului cu minte sclipitoare şi brand o tuşă extrem de sexy. Aliat din totdeauna al legendarului detectiv este dr. Watson, interpretat de Jude Law. Ca o glumă, pentru că Sherlock Holmes este mai înalt decât dr. Watson, Robert Downey Jr. a fost nevoit să poarte la filmări pantofi speciali. Din această cauză, actorul a căzut de nenumărate ori şi de fiecare dată platourile s-au umplut de înjurături la adresa regizorului Guy Ritchie şi a pantofilor lui nenorociţi. Celelalte roluri sunt interpretate de Rachel McAdams în pielea Irenei Adler, o americancă care este pe cât de atrăgătoare, pe atât de periculoasă, ce are o relaţie furtunoasă cu detectivul, de Mark Strong - Lord Blackwood, cel dotat cu un intelect redutabil şi o lipsă de scrupule, în vreme ce Eddie Marsan îl întruchipează pe angajatul Scotland Yard, inspectorul Lestrade - impresionat şi totodată timorat de Sherlock Holmes.

Echipă de Oscar

În cea mai recentă producţie Warner Bros. Pictures, Guy Ritchie asigură regia filmului după un scenariu scris la şase mâini de Michael Robert Johnson, Anthony Peckham şi Simon Kinberg. Noul Sherlock stă bine şi la capitolul producători - vreo 7 nume semnând producţia. Echipa de creaţie din spatele camerei de filmat îi include pe directorul de imagine, premiat cu Oscar, Philippe Rousselot ("A River Runs Through It"), scenografa, nominalizată la Oscar, Sarah Greenwood ("Atonement," "Pride & Prejudice"), editorul James Herbert ("RocknRolla"), şi designerul de costume, premiat cu Oscar, Jenny Beavan ("A Room With a View").
Muzica este compusă de compozitorul Hans Zimmer ("The Lion King," "Gladiator"), laureat al premiului Oscar şi posesor al mai multor nominalizări la Oscar. Asta dacă voiaţi motive în plus ca să vedeţi "Sherlock Holmes", în afară de Robert Downey Jr. şi Jude Law.

INFO: Ritualuri şi vrăji - ingredientele unei poveşti

După un şir lung de crime violente de tip ritual, Holmes şi Watson sosesc la timp pentru a o salva pe ultima victimă a recidivistului ucigaş Lord Blackwood. În timp ce se apropie data osândei sale prin spânzurătoare, Blackwood, care îi terorizase pe colegii de puşcărie şi totodată pe gardieni cu puterea sa de a stârni şi folosi forţele răului, îl previne pe Holmes că moartea nu va avea nicio putere asupra sa, iar după cum se va vedea, execuţia va eşua conform planurilor lui Blackwood. Iar atunci când lordul pare a-şi fi dus la bun sfârşit toate ameninţările, aparenta sa reînviere seamănă panică în Londra şi confuzie în rândul celor de la Scotland Yard. Dar pentru Holmes, acest joc este doar o nouă provocare.

Citește și: