Departamentul Corespondenţi
2610 vizualizări 27 ian 2019

Cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca a fost arhiplin, sâmbătă seara, la evenimentul ”omagial cultural-artistc” organizat de Primărie pentru Florin Piersic cu ocazia aniversării vârstei de 83 de ani

Actorul a declarat că este şi consilier patriarhal, cerându-le doamnelor să vină la el să se spovedească.

”Mă simt extraordinar şi îmi pare rău de un singur lucru, că nu am 38 de ani, ci 83 de ani. Sunt emoţionat. (...) Excelenţa voastră Ioan Aurel Pop, dacă eu aş conduce ţara asta şi aş avea un cuvânt de spus, mâine eraţi preşedinte. Mie îmi place de dumneavoastră din ziua când am fost la Veneţia şi eraţi la Centrul Cultural. (...) Ioan Aurel Pop este preşedintele Academiei Române şi se duce la Bucureşti şi nu-i vine în cap să spună la Ateneul Român să vină şi Piersic să spună poezia ”Limba Română”, că despre asta era vorba. Au venit unii în blugi, dar eu nu am fost acolo. (...) M-a chemat odată PF Daniel şi a zis că ”de astăzi Piersic este consilier patriahal”. Aşa că să vă puneţi bine cu mine, iar doamnele dacă doresc să se spovedească, la mine să veniţi”, a spus Piersic.

Florin Piersic: Îmi pare rău de un singur lucru

În cadrul spectacolului, actorul a recitat poezii, a cântat la pian şi a povestit întâmplări din viaţa sa.

Pe un ecran, a fost proiectat un film cu secvenţe din filmele şi piesele în care a jucat şi cu urări din partea unor personalităţi.

La spectacol au asistat peste 800 de persoane. Primul rând a fost rezervat invitaţilor speciali precum: Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe (căruia actorul i-a botezat un copil - n.red.), actriţa Medeea Marinescu, cu care a jucat până acum în piesa ”Străini în noapte” de peste 1.200 de ori, plus alte oficialităţi şi personalităţi locale.

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, i-a dedicat actorului patru versuri pe care le-a scris special pentru el:

”Ne luminează viaţa cu har de actorie

Pogoară de pe scenă fărâme de destin

Presară printre vorbe fiori de apă vie

Ne-ncântă şi descântă numindu-se Florin”.

La final, toată sala i-a cântat ”La Mulţi Ani”, iar pe faţada Cinematografului ”Florin Piersic” a fost proiectat cu lasere mesajul ”La Mulţi Ani, Florin Piersic”.

Florin Piersic: Îmi pare rău de un singur lucru

Eveniment de 130.000 de lei  

Evenimentul în care Florin Piersic a fost sărbătorit a fost finan'at de la bugetul local. ”Având în vedere că artistul Florin Piersic împlineşte 83 de ani, dorim să organizăm un eveniment omagial cultural-artistc deosebit în data de 26 ianuarie 2019, în cinematograful ”Florin Piersic” cu momente unice de teatru, operă şi folclor”, se arată în horărârea adoptată de consilierii locali clujeni.   

Din suma alocată pentru eveniment, 130.000 de lei, vor fi acoperite onorariile, transportul, cazarea şi masa artiştilor invitaţi (100.000 de lei), sisteme de sonorizare şi lumini (5.000 de lei), recepţie (25.000 de lei). 

Încă tânăr la 83 de ani

Florin Piersic s-a născut la Cluj-Napoca pe 27 ianuarie 1936 şi este unul dintre cei mai iubiţi şi de succes actori ai României. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (promoţia 1957), a debutat în teatru doi ani mai târziu, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolul titular în spectacole precum „Discipolul diavolului”. A fost protagonistul unor spectacole ca „Tragedia optimistă”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaiţele” şi „Străini în noapte”.

Florin Piersic: Îmi pare rău de un singur lucru  

În cinematografie, Florin Piersic a debutat în anul 1957, în filmul franco-român ”Ciulinii Bărăganului”, scris şi regizat de Louis Daquin.

A primit premiul Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, în 1967, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Foto: Hepta

Citește și: