1301 vizualizări 5 nov 2008

Ginecologii avertizează că foiţele contraceptive provoacă alergii şi infecţii vaginale. „Aceste foiţe au în compoziţie spermicizi care pot duce la apariţia unor alergii şi infecţii în zona genitală, datorită compoziţiei chimice pe care aceste produse le au.

Fiecare persoană are o anumită sensibilitate în zona respectivă, iar în contact cu acestea pot apărea reacţii adverse”, afirmă dr. Irina Caţighera, medic de planificare familială. Specialiştii menţionează că aceste foiţe, sub acţiunea temperaturii corpului şi a secreţiilor vaginale, se topesc transformându-se într-o spumă cu proprietăţi spermicide. „Printre dezavantajele spermicidelor se numără şi senzaţii neplăcute de căldură şi usturime în interiorul vaginului sau în jurul organului sexual bărbătesc, mai ales dacă sunt folosite de mai multe ori consecutiv. Aceste foiţe nu oferă siguranţă sută la sută. O femeie care foloseşte această metodă de contracepţie este protejată în proporţie de 60 la sută.

Mai mult, eficienţa spermicidelor creşte dacă sunt folosite împreună cu o altă metodă contraceptivă de barieră cum ar fi diafragma. Această metodă nu protejează partenerii de bolile cu transmitere sexuală, foiţele contraceptive pot evita apariţia unei sarcini nedorite”, afirmă dr. Irina Caţighera.

Medicii precizează că aceste foiţe trebuie lăsate timp de cinci-zece minute să se topescă, pentru ca protecţia să fie cât de cât asigurată.

Specialiştii recomandă că după act sexual să se folosească o singură foiţă contraceptivă. Farmaciştii precizează că această metodă de contracepţie este pe locul al treilea după prezervative şi anticoncepţionale.

Citește și: