184 vizualizări 4 dec 2013

Scheletele a doi copii au fost descoperite pe şantierul arheologic deschis în Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, unde se fac lucrări de reabilitare a centrului istoric, iar arheologii spun că rămăşiţele provin dintr-un cimitir turcesc care exista acolo în secolul al XVI-lea.

Arheologul Florin Draşovean de la Muzeul Banatului, care coordonează lucrările pe şantierul arheologic din Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul cercetărilor au fost descoperite scheletele a doi copii, într-un cimitir turcesc care datează din secolul al XVI-lea.

"Au fost descoperite schelete de copii bine conservate, într-un vechi cimitir turcesc, care datează din secolul al XVI-lea. Alături, am găsit şi fragmente ale unor monumente funerare, semn că au aparţinut unor familii mai înstărite", a declarat Draşovean.

Cele două schelete se află chiar lângă zidurile unei foste biserici descoperite la sfârşitul săptămânii trecute.

Foto: opiniatimisoarei.ro

Florin Draşovean a menţionat că se aştepta să găsească oseminte umane în acest loc, deoarece în anul 2006, în cadrul unor lucrări de reabilitare a liniilor de tramvai între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sfântul Gheorghe, a fost descoperit cimitirul turcesc, atunci fiind găsite aproximativ 50 de schelete umane.

Şantierul arheologic a fost deschis în Piaţa Sfântul Gheorghe, unde se realizează lucrări pentru reabilitarea centrului istoric.

Lucrările au început la sfârşitul lunii octombrie şi sunt realizate de firma Romprest, care va face lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

Foto: opiniatimisoarei.ro

La finalul lucrărilor, programat pentru iulie 2015, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi schimbate aproape în întregime pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.

Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35 la sută, cea a bugetului de stat de 9.228.774,35 lei, adica 17,65 la sută, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei.

(Liliana Iedu)

Citește și: