Adina Chirvasa
700 vizualizări 29 nov 2018

Expoziţia „Oameni şi datini” cuprinde, pe lângă fotografiile câştigătoare,, cele mai bune lucrări cu caracter etnografic, din domeniul culturii tradiţionale materiale sau imateriale - obiecte de patrimoniu cultural tradiţional, obiceiuri, costume populare, portrete, ocupaţii şi arhitectură tradiţională.

Fotografiile au fost selectate din ediţia a IV-a a concursului naţional de fotografie etnografică, unde s-au înscris peste 40 de fotografi din opt judeţe, ale căror lucrări acoperă diferite zone etnografice ale ţării.

La secţiunea Portret, câştigător a fost Vlad Dumitrescu, din Braşov, cu lucrarea „Iubire eternă”, care prezintă un cuplu de seniori din Maramureş, fotografiaţi în 2016.

„I-am întâlnit efectiv într-o fundătură. Amândoi erau prinşi în treabă, dar s-au oprit din ce făceau şi au fost de acord să-i fotografiez. Doi oameni extraordinari”, a precizat fotograful.

Satele româneşti, oamenii şi îndeletnicirile lor

Vlad face fotografii de aproximativ 10 ani, dar fotografia etnografică a descoperit-o mai târziu. Periodic merge în satele din România, pentru a imortaliza lucruri pe care spune că nu le-ar mai putea vedea peste câţiva ani.

„Eu caut zone bogat etnografice din România şi Maramureş este o zonă în care merg destul de des, iau satele la picior, vorbesc cu oamenii şi îi rog să accepte să-i fotografiez, când găsesc ceva ce mă atrage: o casă tradiţională, oameni frumoşi. (...) Satul românesc s-a schimbat extraordinar numai de când am început eu să fac acest lucru, case minunate au fost dărâmate, oameni pe care îi ştiam lucrând la război sau făcând pâine din păcate s-au stins, unele case au rămas goale. Am fost în nişte sate din Apuseni, din păcate, mai erau una sau două case locuite, lucrurile se schimbă şi dacă nu se va întâmpla ceva, dacă oamenii nu se reîntorc, vor rămâne doar fotografiile”, a subliniat Vlad Dumitrescu.

La secţiunea Moment, câştigător a fost Flavius Săvescu, din Oţelul Roşu.

În plus, în acest an, organizatorii au mai acordat şi un premiu special de Centenar, lui Dinu Constantin, din Făgăraş, pentru lucrarea „Ospeţie”.

Satele româneşti, oamenii şi îndeletnicirile lor

Lucrarea ilustrează pâinea şi sarea, pe un ştergar românesc şi ilustrează, spune autorul, elementele cu care poporul român îşi întâmpină oaspeţii.

„Lucrarea e făcută în satul Boholţ, lângă Făgăraş, se sărbătoreau 700 de ani de atestare documentară şi era invitat IPS Serafim Joantă, Mitropolit în Europa de Vest. Era primirea oficială”, povesteşte Dinu Constantin.

Fotografia este doar o pasiune pentru el, dar crezul său este: „Facem multe poze şi puţine fotografii, fotografia, faţă de poză mai şi transmite ceva, asta e diferenţa, spune o poveste”.

Fotografiile au o valoare documentară, spun iniţiatorii concursului.

„Construim încet încet o arhivă cu imagini irepetabile, multe dintre ele, multe dintre personajele fotografiate, unele dintre stările expuse, multe din elementele de arhitectură sătească peste câţiva ani, nu foarte mulţi, nu vor mai exista”, a explicat Adrian Văluşescu, şef Serviciul Cultură Tradiţională, din cadrul Centrului Cultural Reduta.

Expoziţia din foaierul Centrului Cultural „Reduta” va fi deschisă până în 12 decembrie 2018.

Citește și: