Milton H. Greene a fotografiat unele dintre cele mai mari staruri de cinema din lume în timpul „Epocii de aur” a Hollywood-ului: Cary Grant, Sophia Loren, Audrey Hepburn, Frak Sinatra, Ava Gardner, Marlene Dietrich, Până astăzi, însă, nimic altceva nu a vândut mai bine decât lucrările sale cu Marilyn Monroe. 

„A trăit mai departe, de la o generaţie la alta”, a spus pentru CNN Joshua, fiul lui Milton, care a restaurat multe dintre fotografiile tatălui său pentru o nouă carte, numită „The Essential Marilyn Monroe”. Cartea conţine 284 de imagini, dintre care „176 nu au mai văzut până acum lumina zilei”, iar multe dintre ele au fost considerate pe deplin pierdute. 

â

Filmul s-a deteriorat în decursul anilor, iar tatăl său a murit crezând că toată opera sa a fost ruinată. Noile tehnologii, însă, l-au ajutat pe Joshua să salveze fotografiile, cu toate că munca de recuperare a durat ore în şir. 

Milton Greene a întâlnit-o pentru prima dată pe Monroe la o şedinţă foto pentru revista Look în toamna anului 1953. S-au împrietenit imediat, iar mai târziu au devenit chiar parteneri de afaceri, atunci când Greene a ajutat-o pe Marilyn să renunţe la contractul său cu 20th Century Fox. 

Cei doi au creat Marilyn Mondore Productions, studio care i-a permis actriţei să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce priveşte filmele şi rolurile pe care urma să le facă. Au produs două filme - „Bus Stop” şi „The Prince and the Showgirl” - şi de-a lungul timpului au făcut împreună mii de fotografii. 

Imaginile din noua carte provin din 50 de şedinţe foto diferite, unele dintre ele familiare fanilor artistei şi alte care n-au mai fost văzute niciodată. 

„Milton făcea aceste şedinţe nu neapărat pentru un contract anume, ci pentru a o explora şi a-i da încredere, pentru a-i arăta cât era de cameleonică şi cât de bine se pricepea să întruchipeze personaje. Aşa că se concentra foarte mult spre a o face să arate ca într-un rol”, a mai spus Joshua Greene. 

„Avea un simţ al umorului extraordinar tatăl meu. Se bucurau unul de compania celuilalt şi chiar se puteau relaxa împreună, se jucau şi creau aceste imagini care erau chiar ca o fantezie”, a mai spus bărbatul. „Abilităţile ei naturale transpar din aceste imagini. Şi nu doar cu tatăl meu, pur şi simplu este o muză extraordinară. El adora s-o fotografieze, era talentată, cu adevărat talentată, şi se vede”. 

 

 

Citește și: