226 vizualizări 18 mar 2010

Dă-i o palmă omului aceluia de lângă tine! Nu ţi-a făcut nimic,dar, hai, trage-i una, vă spune cineva aflat într-o poziţie deautoritate. Aţi face-o? Probabil că da, arată un documentar, "Joculcu moartea", difuzat miercuri seară de postul francez deteleviziune France 2.

80% dintre concurenţi au devenit torţionari

Realizatorii au vrut să demonstreze că oricine se poatetransforma în torţionar şi le-au spus celor 80 de concurenţi, carecredeau că participă la o emisiune pilot şi care erau duşi unulcâte unul într-un platou asemănător celor pentru emisiunile dedivertisment, să aplice şocuri electrice unui bărbat. Concurenţiiştiau că bărbatul este tot un concurent, care a răspuns greşit la oîntrebare şi care era pedepsit, astfel, pentru eroare.

La îndemnul prezentatorului emisiunii, în ameninţările cu"pedeapsa" venite din partea publicului prezent în studio şi însunetul muzicii care creează suspans, 80% dintre participanţi aurespectat ordinele, continuând să aplice şocuri electrice, înpofida ţipetelor de agonie ale bărbatului şi ale rugăminţilor luide a se opri. N-aveau de unde să ştie că bărbatul legat de scaunera un actor, iar şocurile electrice nu erau reale. Doar 16 dintrecei 80 de participanţi s-au oprit înainte de ultimul şoc, potenţialletal.

Documentarul transpune în domeniul televiziunii celebrulexperiment făcut în anii '60 de Stanley Milgram, la UniversitateaYale. Scopul experimentului de la vremea aceea era să explice de cepopulaţia germană a fost atât de supusă în faţa doctrineinaziste.

Românca Maria: "Dacă sunt şeful jocului, înseamnă că potsă-l opresc"

"Este un experiment social clasic, iar rezultatele lui vor fiaceleaşi, indiferent de câte ori este făcut. Asta se întâmplă cuoamenii, atunci când sadismul lor este cauţionat de o autoritate.Dau frâu liber sadismului, fără nici un fel de reţinere, atuncicând judecata lor morală este suspendată. Aşa se explică cumbrutarul, vatmanul şi frizerul, înrolaţi în SS, gazau evrei fără săaibă nici un fel de insomnii, atâta vreme cât autoritatea, pe careo considerau ca atare, le spunea să facă asta", spune psihologulAlfred Dumitrescu.

Ştie din ce aluat sunt cei care refuză să devină torţionari:"Sunt oameni care au o mai mare dificultate în a acceptaautoritatea, o mai mare capacitate de asumare a proprieiindividualităţi sau responsabilităţi, indiferent care ar fi sarcinape care liderul o trasează". Maria, o bibliotecară de origineromână, în vârstă de 36 de ani, a luat parte la "Jocul cu moartea",dar a refuzat să se transforme în călău. A trăit pe vremea luiCeauşescu şi a învăţat ceva din acea perioadă.

"Mi-am făcut griji pentru candidat. Când a început să ţipe, m-ampus în locul lui (...) În acelaşi timp, mă temeam să nu stricfilmarea (...). La început, am acceptat pentru că mi s-a spus căşocurile vor avea intensitate redusă, mi-am spus: chiar dacă arcreşte tensiunea, impulsurile vor fi suportabile. Vin dintr-o ţarăfost comunistă: România. Faptul de a accepta autoritatea şi de a tesupune a ţinut de ideologia ţării mele. De ce am suportat asta?Pentru că a durat 50 de ani. Din fericire, Tania(prezentatoarea-n.r.) ne-a spus la început: «Voi sunteţi şefiijocului». Atunci mi-am spus: «Este o chestiune de umanitate». Şi,dacă tot sunt şeful jocului înseamnă că pot să-l şi opresc. Aceastăfrază mi-a tot umblat prin cap. Asta mi-a dat forţă", a spus Mariaîn testimonialul de pe site-ul televiziunii France 2.

INFO: Jocal morţii în prime-time

Christophe Nick, producătorul emisiunii, spune că e nevoie defoarte puţin pentru a avea un joc al morţii în prime-time. "De 10ani, numeroase canale de televiziune produc programe din ce în cemai violente. Se aduce în faţă cruzimea, umilirea, eliminareaomului de către om. În Marea Britanie s-a ajuns la disecţia unorcadavre în direct. Una din temele favorite ale science fictionuluidevine actuală - pe când un joc al morţii în prime-time? Aceastăproblemă nu trebuie lăsată deoparte. De ce are nevoie o astfel deipoteza pentru a deveni realitate? De candidaţi, de public, de uncanal tv care să accepte să îl difuzeze, de telespectatori caresă-şi dorească să vadă asta".

Citește și: