235 vizualizări 18 mar 2010

Dă-i o palmă omului aceluia de lângă tine! Nu ţi-a făcut nimic, dar, hai, trage-i una, vă spune cineva aflat într-o poziţie de autoritate. Aţi face-o? Probabil că da, arată un documentar, "Jocul cu moartea", difuzat miercuri seară de postul francez de televiziune France 2.

80% dintre concurenţi au devenit torţionari

Realizatorii au vrut să demonstreze că oricine se poate transforma în torţionar şi le-au spus celor 80 de concurenţi, care credeau că participă la o emisiune pilot şi care erau duşi unul câte unul într-un platou asemănător celor pentru emisiunile de divertisment, să aplice şocuri electrice unui bărbat. Concurenţii ştiau că bărbatul este tot un concurent, care a răspuns greşit la o întrebare şi care era pedepsit, astfel, pentru eroare.

La îndemnul prezentatorului emisiunii, în ameninţările cu "pedeapsa" venite din partea publicului prezent în studio şi în sunetul muzicii care creează suspans, 80% dintre participanţi au respectat ordinele, continuând să aplice şocuri electrice, în pofida ţipetelor de agonie ale bărbatului şi ale rugăminţilor lui de a se opri. N-aveau de unde să ştie că bărbatul legat de scaun era un actor, iar şocurile electrice nu erau reale. Doar 16 dintre cei 80 de participanţi s-au oprit înainte de ultimul şoc, potenţial letal.

Documentarul transpune în domeniul televiziunii celebrul experiment făcut în anii '60 de Stanley Milgram, la Universitatea Yale. Scopul experimentului de la vremea aceea era să explice de ce populaţia germană a fost atât de supusă în faţa doctrinei naziste.

Românca Maria: "Dacă sunt şeful jocului, înseamnă că pot să-l opresc"

"Este un experiment social clasic, iar rezultatele lui vor fi aceleaşi, indiferent de câte ori este făcut. Asta se întâmplă cu oamenii, atunci când sadismul lor este cauţionat de o autoritate. Dau frâu liber sadismului, fără nici un fel de reţinere, atunci când judecata lor morală este suspendată. Aşa se explică cum brutarul, vatmanul şi frizerul, înrolaţi în SS, gazau evrei fără să aibă nici un fel de insomnii, atâta vreme cât autoritatea, pe care o considerau ca atare, le spunea să facă asta", spune psihologul Alfred Dumitrescu.

Ştie din ce aluat sunt cei care refuză să devină torţionari: "Sunt oameni care au o mai mare dificultate în a accepta autoritatea, o mai mare capacitate de asumare a propriei individualităţi sau responsabilităţi, indiferent care ar fi sarcina pe care liderul o trasează". Maria, o bibliotecară de origine română, în vârstă de 36 de ani, a luat parte la "Jocul cu moartea", dar a refuzat să se transforme în călău. A trăit pe vremea lui Ceauşescu şi a învăţat ceva din acea perioadă.

"Mi-am făcut griji pentru candidat. Când a început să ţipe, m-am pus în locul lui (...) În acelaşi timp, mă temeam să nu stric filmarea (...). La început, am acceptat pentru că mi s-a spus că şocurile vor avea intensitate redusă, mi-am spus: chiar dacă ar creşte tensiunea, impulsurile vor fi suportabile. Vin dintr-o ţară fost comunistă: România. Faptul de a accepta autoritatea şi de a te supune a ţinut de ideologia ţării mele. De ce am suportat asta? Pentru că a durat 50 de ani. Din fericire, Tania (prezentatoarea-n.r.) ne-a spus la început: «Voi sunteţi şefii jocului». Atunci mi-am spus: «Este o chestiune de umanitate». Şi, dacă tot sunt şeful jocului înseamnă că pot să-l şi opresc. Această frază mi-a tot umblat prin cap. Asta mi-a dat forţă", a spus Maria în testimonialul de pe site-ul televiziunii France 2.

INFO: Joc al morţii în prime-time

Christophe Nick, producătorul emisiunii, spune că e nevoie de foarte puţin pentru a avea un joc al morţii în prime-time. "De 10 ani, numeroase canale de televiziune produc programe din ce în ce mai violente. Se aduce în faţă cruzimea, umilirea, eliminarea omului de către om. În Marea Britanie s-a ajuns la disecţia unor cadavre în direct. Una din temele favorite ale science fictionului devine actuală - pe când un joc al morţii în prime-time? Această problemă nu trebuie lăsată deoparte. De ce are nevoie o astfel de ipoteza pentru a deveni realitate? De candidaţi, de public, de un canal tv care să accepte să îl difuzeze, de telespectatori care să-şi dorească să vadă asta".

Citește și: