Silviu Bănilă
249 vizualizări 23 apr 2019

Chiria a rămas neschimbată în ultimii 500 de ani, scrie odditycentral.com. Fuggerei a fost fondat în 1514 de un afacerist bogat, pe nume Jakob Fugger, pentru persoanele nevoiaşe din Augsburg.

Familia Fugger s-a mutat în oraşul german înfloritor la mijlocul secolului al 14-lea şi a înfiinţat acolo o afacere de succes în domeniul vestimentar.

În secolul al 16-lea, familia Fugger era una din cele mai bogate din Augsburg şi avea operaţiuni inclusiv în zona imobiliară şi bancară.

Jakob Fugger era cel mai bogat bancher din oraş şi era poreclit „Jakob Fugger Bogatul”, dar bărbatul a rămas fidel valorilor familiei şi în 1514 a construit complexul Fuggerei, pentru a oferi ceva înapoi comunităţii.

Visul lui Fugger era acela de a le oferi nevoiaşilor o locuinţă accesibilă, indiferent de statutul social, vârstă sau situaţie familială.

Singurele cerinţe erau ca persoana să fie catolică şi să fie înregistrată în Augsburg de cel puţin doi ani. Doritorii trebuiau să promită că sting lumina la 22.00 seara şi se roagă pentru familia binefăcătoare Fugger, de trei ori pe zi, la biserica din zonă. Aceleaşi condiţii se aplică şi astăzi.

Rezidenţii din Fuggerei plătesc un guilder pe lună la chirie şi - datorită unui fond înfiinţat în urmă cu 500 de ani de însuşi Jakob Fugger - costul a rămas neschimbat de cinci veacuri.

Guilderul a fost ajustat la inflaţie, însemnând 0,88 euro pe an. De asemenea, cei din Fuggerei mai plătesc 0,88 euro pentru întreţinerea bisericii locale şi 85 euro pentru căldură şi alte utilităţi. Aceste sume sunt absurde în comparaţie cu standardele actuale.

În pofida profiturilor foarte mici, de 0,5%-2% pe an, fondul lui Fugger reuşeşte să subvenţioneze cu succes costul traiului în Fuggerei.

Dar aceasta nu este singura sursă de venit: tot mai mulţi turişti vin să se convingă cu ochii lor de „minune”. Fuggerei percepe o taxă de intrare de 4 euro, incluzând chiar şi o vizită la o casă veche transformată în muzeu.

Cât despre stingerea de la ora 22.00, aceasta este în vigoare, deoarece paznicul închide porţile complexului când vine vremea şi percepe 0,50 euro de la cei care întârzie şi vin mai târziu de 22.00.

Comunitatea din Fuggerei a supravieţuit timpului în mod miraculos. În ciuda bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea a fost reclădită şi chiar extinsă.

Azi, Fuggerei are 67 de case cu 147 apartamente, în care locuiesc 142 de oameni. Acesta este cel mai vechi complex de locuinţe sociale din lume.

foto: Wikipedia

Citește și: