Ionela SAMOILĂ
7714 vizualizări 21 iun 2012

Specialiştii de la NASA au imortalizat mai multe puncte luminoase care indică existenţa, pe Lună, apei pe fundul unui crater, informează Daily Mail.

Imaginile surprinse cu ajutorul satelitului Orbiter (LRO) arată prezenţa gheţii în craterul Shackleton, localizat la Polul Sud al corpului ceresc. Specialiştii NASA cred că 22% din suprafaţa de pe fundul craterului este acoperită de gheaţă.

Cu cât este mai mare cantitatea de apă prezentă pe suprafaţa selenară, cu atât este mai accesibilă Luna pentru pământeni, ]n vederea unei eventuale colonizări a satelitului.

Craterul, botezat după numele exploratorului Antarcticii, Ernest Shackleton, este adânc de trei kilometri şi întins pe aproape 20 de kilometri. Pe fundul craterului există alte cratere de mici dimensiuni.

Faptul că imaginile în care sunt surprinse alte cratere selenare nu sunt atât de luminoase precum cele în care apare Shackleton, sugerează faptul că aici ar exista o cantitate mai mare de gheaţă, adică de apă în stare solidă.

Specialiştii estimează că aproape 22% din suprafaţa de la baza craterului Shackleton este acoperită cu gheaţă, iarreflecţia ei apare doar în momentele în care este luminată de razele Soarelui.

Citește și: