Departamentul Corespondenţi
409 vizualizări 13 dec 2018

Vedeta expoziţiei este Bradul Centenar, construit din bucăţi de tablă rotunde, în formă de ochi, vopsite în tricolor.

Studentul care a avut ideea Bradului Centenar spune că ochii reprezintă legătura cu strămoşii şi că bradul va fi vândut la licitaţie cu preţul de pornire de 300 de lei.

„Am realizat Bradul Centenarului, este modul meu de a sărbători Centenarul. Ochii sunt desenaţi şi sudaţi. Reprezintă ochii strămoşilor care ne privesc de-a lungul anilor şi se pare că bradul meu a ajuns vedeta expoziţiei. Am lucrat o săptămână, iniţial voiam să fie ceva specific Facultăţii de Inginerie, să folosesc scule, dar am schimbat pe parcurs şi mi-a venit ideea cu ochii. La licitaţie voi cere 300-400 de lei”, a spus studentul.

Brazi din materiale reciclabile, realizaţi de studenţii din Galaţi

În cadrul expoziţiei sunt brazi făcuţi din nasturi, dopuri sau cd-uri.

„Un brăduţ din nasturi, cu fundiţe, sclipici mult şi câteva resturi de la globuri sparte. Noi studiem design vestimentar, l-am botezat Magic Tree”, a spus un student, în timp ce altul s-a gândit să folosească cd-uri vechi.

Brazi din materiale reciclabile, realizaţi de studenţii din Galaţi

Inediţi sunt şi brazii făcuţi din linguri, sticle şi cartoane.

„Brăduţul este format din linguri şi furculiţe. Este sudat pe o bară de oţel, aşa cum am învăţat anul acesta, steaua este făcută la strung, am pus pe ea lipici. Am lucrat la brad vreo cinci zile pentru că a trebuit să aştept să se usuce vopseaua. Am folosit pistolul de lipit pentru a prinde fundiţele, am pus o instalaţie şi nişte bomboane. Iar aici este un brad format din materiale reciclabile, în special sticle de bere şi cartoane. Cred că am vreo 70 de sticle. Încurajăm reciclarea, am lucrat vreo două săptămâni la el”, au explicat doi studenţi.

Brazi din materiale reciclabile, realizaţi de studenţii din Galaţi

O mare atenţie a primit bradul făcut din licheni care îmbină tehnologia cu natura.

„Am îmbinat natura cu tehnologia deoarece am folosit licheni care sunt naturali, dar am folosit şi globuri. Am ales culorile roşu şi alb pentru că simbolizează vitalitatea şi puritatea şi lichenii i-am ales pentru că sunt antifungici, insectele nu vin în locurile cu licheni. Nu este dovedit ştiinţific, dar se crede că influenţează şi starea de spirit a oamenilor şi au o durată de viaţă de cel puţin 10 ani. Am vrut să venim cu ceva nou anul acesta, am vrut ceva unic, am văzut nişte tablouri cu licheni, aşa ne-a venit ideea”, a spus reprezentanta studenţilor care au construit bradul de licheni.

Brazi din materiale reciclabile, realizaţi de studenţii din Galaţi

Expoziţia Brad-Engineering are un scop caritabil şi încearcă să pună la încercare creativitatea studenţilor. Brazii confecţionaţi vor fi vânduţi la licitaţie, iar banii astfel obţinuţi vor fi donaţi unor creşe şi cămine de bătrâni.

„Este a patra ediţie şi cred că este din nou un succes. Anul acesta sunt 18 echipaje, brazii sunt inventivi. Sunt mai mici, vor fi transportaţi mai uşor şi pot fi aşezaţi în diverse locuri. Cred că un lucru interesant este Bradul Centenarului, foarte ingenios. Mai sunt brazi confecţionaţi din materiale reciclabile, din pinioane de la bicicletă, din linguri, roţi dinţate, toate îmbinate armonios. Acest concurs, acest proiect nu este doar despre Crăciun, este despre capacitatea unor echipe de a duce la bun sfârşit un proiect care ulterior este prezentat în faţa unui juriu. Brazii vor fi vânduţi iar banii vor fi folosiţi de echipe în scop caritabil. Cei care nu vor fi vânduţi vor fi donaţi la diferite instituţii”, a spus profesorul Cătălin Fetecău.

Citește și: