Mihai SCHIAU
17378 vizualizări 20 feb 2012

Daily Mail prezintă o serie de reclame din secolul trecut, care astăzi cu siguranţă ar fi interzise, din cauza mesajelor lor sexiste, violente sau care încurajează consumul de stupefiante.

Prima reclamă, care a fost promovată între 1946 şi 1954, încurajează fumatul, sub sloganul: "Majoritatea doctorilor fumează Camel". "Dacă fumezi Camel, acest rezultat nu te va surprinde. Dacă nu fumezi, trebuie să încerci şi tu!", încearcă să ademenească creatorii reclamei publicul.

O altă reclamă la ţigări, din anul 1970, susţine că bărbaţii care fumează Tipalet îşi vor găsi imediat o iubită, deoarece femeile sunt atrase de mirosul fumului acestui brand.

Tot sexist este şi sloganul magazinului de haine Drummond, care susţine că "Bărbaţii sunt mai buni decât femeile". Textul reclamei din 1959 spune că femeile sunt bune în casă, dar că afară trebuie să tragi de ele. De altfel, şi imaginea este sugestivă în acest sens, arătând doi bărbaţi pe marginea unei prăpăstii şi o femeie atârnând de o frânghie.

Daily Mail publică şi o reclamă la bomboane pe bază de cocaină, contra durerilor de dinţi.

Această reclamă la un operator de croazieră are un mesaj optimist: "Fiecare voiaj este o croazieră veselă" (Every voyage, a gay cruise). Astăzi, însă, cuvântul "gay" e folosit mai mult pentru a desemna homosexualii.

Această reclamă, la pistoalele Colt, incită la violenţă prin mesajul: "Nu e timpul să-ţi faci şi ţie un cadou de Crăciun?".

Această reclamă la aspiratoarele Hoover, din anul 1960, are următorul slogan sexist: "De Crăciun, femeia va fi mai fericită dacă va avea un Hoover".

Firma Lane Bryant a oferit, la mijlocul secolului trecut, haine gratuite pentru copiii "dolofani".

Această reclamă din anii '50 le sugerează femeilor să le dea bebeluşilor să bea Coca-Cola, sloganul fiind "Pentru un început mai bun în viaţă, beţi cola mai devreme!". Avantajele băuturii, conform reclamei, sunt că "promovează un stil de viaţă activ, sprijină dezvoltarea personalităţii şi dă corpului zaharurile necesare".

În anii '30, producătorii vitaminelor Kellogg se promovau cu sloganul "Cu cât munceşte mai mult soţia ta, cu atât arată mai bine".

În anii '60, cei de la Kenwood au ales să-şi promoveze robotul de bucătărie prin mesajul: "Face totul în afară de a găti, pentru există soţiile!".

Citește și: