Laura HOLBAN
15382 vizualizări 9 feb 2012

Un album cu imagini nemaivăzute îl arată pe conducătorul german Hitler repetându-şi faimoasele discursuri. Mai exact este vorba de nouă fotografii care îl întruchipează pe Fuhrer exersând gesturi şi expresii faciale, imaginile fiind surprinse pentru ca acesta să se poată vedea aşa cum publicul german îl vede vorbind de la tribună, scrie Daily Mail.

Aceste instantanee realizate de către fotograful său personal, Heinrich Hoffman, îl ajutau pe conducătorul nazist să decidă ce alte elemente sunt necesare pentru a transmite mesajul către ascultătorii săi.

Hitler a interzis ca aceste fotografii, surprinse la sfârşitul anilor 1920, să fie făcute publice, deoarece imaginile îl arată fie cu pumnul încleştat, fie indicând către audienţă, cu o mimică furioasă. Imaginile acestea erau, din punctul de vedere al conducătorului nazist, "sub demnitatea sa" şi ridicole.

Odată cu setul de imagini realizate la repetiţiile monologurilor lui Hitler, a ieşit la iveală şi o fotografie cu Fuhrerul pozând lângă un copac cu o pereche de pantaloni bufanţi până deasupra genunchilor, dar şi o altă imagine cu acesta purtând o bască SA, numele prescurtat dat trupelor lui Hitler.

Fotografiile nu au mai fost de găsit după ce au dispărut din studioul lui Hoffmann odată ce fotograful a fost arestat la sfârşitul războiului. Ulterior au apărut într-un mic volum de memorii intitulat "Hitler was my friend", publicat în preajma anilor 1950.

"Cu ocazia acestor fotografii, îl vedem pe Hitler comportându-se ca un bufon, însă mulţumită carismei şi acestor discursuri, a reuşit să îi păcălească pe mulţi că îi va duce departe. A fost un orator care vrăjea publicul, iar aceste fotografii arată cât de mult se străduia pentru aceste discursuri", a explicat istoricul Roger Moorhouse, cel care a scris introducerea unei cărţi despre conducătorul german.


Citește și: