Laura HOLBAN
4059 vizualizări 13 aug 2011

Primul costum de baie era prezentat publicului în urmă cu 60 de ani, în cadrul unei prezentări de modă din Paris. O piesă vestimentară atât de cunoscută şi de populară în prezent, costumul de baie nu a fost primit cu braţele deschise nici măcar de modelele care l-au îmbrăcat pentru prima dată, care au fost scandalizate de croiul acestuia, scrie Slate.com.

Chiar dacă a fost prezentat pentru prima dată în 1946, costumul de baie a fost inventat şi purtat cu mult timp înainte. În secolul al patrulea, gimnastele din Imperiul Roman purtau topuri şi bikini asemănătoare cu cele de astăzi.

La începutul secolului al XX-lea, femeile care practicau înotul purtau costume de baie voluminoase. Nu aveau voie să se afişeze în public astfel îmbrăcate şi apelau la nişte căruţe din lemn în care se schimbau de hainele de stradă şi care erau lasate la malul mării. Astfel, femeile ajungeau în apă fără a fi măcar zărite în costumele lor de baie.

În anii care au urmat, regulile privind costumele de baie au devenit mai puţin stricte. Totuşi, în 1907, înotătoarea de origine australiană Annette Kellerman a fost arestată şi amendaţă pentru că a purtat un costum de baie dintr-o singură piesă, fără mâneci, cu un design mai hidrodinamic decât ce era permis în acea perioadă.

La începutul anilor 1940, costumul din două piese devenise deja un obiect vestimentar obişnuit pe plajele din America. Acesta era alcătuit dintr-un top legat după gât şi un bikini înalt care acoperea talia, şoldurile şi posteriorul. În această fotografie apare Ava Gardner, una dintre cele mai cunoscute actriţe americane, purtând un astfel de costum de baie.

Designerul Jacques Heim a creat o versiune mai mică a costumului de baie în vara anului 1946, numidu-l "atomul". Un alt designer francez, Louis Reard, a realizat acelaşi lucru, poreclindu-şi creaţia "le bikini".

Chiar dacă cu un an înainte bikini-ul şi-a câştigat faimă la nivel internaţional, atât posterul filmului "My Favourite Brunette", cât şi coperta revistei Life au utilizat fotografii cu modele purtând tradiţionalul costum de baie, şi nu versiunile mai nou lansate. Mogulul Fred Cole, care deţinea o companie ce producea costume de baie, a spus că aceste modelele recente sunt perfecte pentru franţuzoaice, deoarece acestea sunt scunde. "Costumul de baie trebuie ridicat cât mai sus pentru a face picioarele să pară mai lungi", a explicat acesta.

Această fotografie a fost realizată în 1953, Brigitte Bardot aflându-se pe Riviera franceză. Un astfel de costum de baie nu era văzut cu ochi buni la acea vreme, în State Unite la acea vreme.

1960. Brian Hyland a lansat în acel an cântecul "Itsy Bitsy, Teenie Weenie, Yellow Polka Dot Bikini". Costumul de baie cât mai sumar câştiga tot mai mult în popularitate, atât pe plaje, cât şi pe marginea piscinelor.

1962. Actriţa Ursula Andress în filmul "Dr. No".

La începutul anilor 1970, noul val de modele, cu un corp mai slab şi mai atletic, au modificat uşor design-ul costumelor de baie.

Chilotul tanga a început să câştige teren începând cu 1970. Femeile din America de Nord se plângeau că acesta au fost creat în special pentru femeile latine.

În prezent, costumul de baie şi-a pierdut din efectul şocant pe care îl producea în anii 1940. Este o piesă vestimentară care nu trebuie să lipsească niciunei femei.

Citește și: