Ioana NICOLESCU
5046 vizualizări 19 ian 2012

În urmă cu 45 de ani, 16 state americane interziceau căsătoriile între oamenii de rase diferite, scrie Daily Mail. În anii '60, în timpul schimbărilor sociale care aveau loc în Statele Unite, un bărbat alb însurat cu o femeie de origine africană s-au luptat în tribunale pentru a combate legea care interzicea metisarea diferitelor rase.

Richard şi Mildred Loving au stârnit un scandal mediatic, iar povestea lor a fost surprinsă în publicaţia LIFE de către fotograful Grey Villet, ale cărui imagini în alb şi negru vor fi expuse la International Center of Photography. În fotografii apar soţii Loving împreună cu cei trei copii ai lor: Peggy, Sidney şi Donald.

În 1959, cu opt ani înainte ca aceste fotografii să fie făcute, cei doi s-au căsătorit în Columbia unde legea miscegenaţiei (a amestecului de rase) nu era pusă în aplicare. În 1924, Congresul american a votat Actul Integrităţii Rasiale care interzicea căsătoria între albi şi negri. Când soţii Loving s-au întors în Virginia au fost arestaţi. Cei doi au fost condamnaţi la un an de închisoare de către un tribunal care i-a găsit vinovaţi pentru încălcarea Actului Integrităţii Rasiale.

Soţii Loving s-au întors în Columbia şi au intentat proces la Curtea Supremă, care a durat ani de zile. Cei doi au fost susţinuţi de Biserica Catolică şi de cea Presbiteriană, iar în 1967, legea antimiscegenaţie a fost declarată neconstituţională pe baza principiului egalităţii din cel de-al XIV-lea Amendament. În urma deciziei, căsătoriile interrasiale au crescut cu 448%.

În 2007, cu un an înainte să moară, Mildred Loving a dat o ultimă declaraţie: "Nu trece o zi când nu mă gândesc la Richard şi la dragostea pe care am trăit-o, la dreptul nostru de a ne căsători şi la cât de mult a însemnat pentru mine să am dreptul să mă căsătoresc cu persoana pe care o iubesc, chiar dacă alţii au crezut că nu este bărbatul potrivit pentru mine. Consider că toţi americanii ar trebui să aibă aceeaşi libertate de a se căsători, indiferent de rasă, sex şi orientare sexuală".

Un documentar cu povestea soţilor Loving va putea fi vizionat în februarie la HBO.

Citește și: