Gandul.info
Silviu Bănilă
162 vizualizări 16 mai 2018

Actorul va juca rolul principal în biografia lui Eadweard Muybridge, un fotograf desăvârşit şi totodată experimentalist al imaginii în mişcare, cu un trecut tulburat, scrie independent.co.uk. În urma unui incident cunoscut, Muybridge - născut în 1830 - l-a ucis pe amantul soţiei sale, fiind apoi achitat de judecători, pe motivul unei „omucideri justificate”.

Oldman a scris scenariul şi va regiza filmul „Flying Horse”. Pe de altă parte, producătorul Doug Urbansky, unul dintre colaboratorii lui Oldman, a declarat: „Vrem din răsputeri să facem filme bune, cu poveşti bune - şi există puţine poveşti la fel de bune precum acest şir de evenimente”.

„Gary este interesat de ceva timp de acest proiect şi sunt încântat că ne-am întâlnit pentru a-l aduce pe marele ecran”, a declarat un alt producător, Tucker Tooley.

Oldman a regizat un singur film până acum, „Nil By Mouth”, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes din 1997 şi a reuşit să obţină 11 nominalizări la premiile BAFTA, reuşind să câştige premiul pentru cel mai bun film britanic, respectiv cel mai bun scenariu.

foto: screenshot HBOGO Romania

Muybridge, sursă inevitabilă pentru filme

Celebrul actor nu este primul care face o incursiune în viaţa captivantă a lui Eadweard Muybridge. În 2015, actorul Michael Eklund („Bates Motel”) l-a întruchipat pe fotograf în filmul „Eadweard”, destul de bine primit de critici, dar care a rămas la nivelul unui film de televiziune.

Descrierea filmului biografic „Eadweard” din 2015 sună astfel (via HBOGO): „Povestea adevărată a lui Eadweard Muybridge, un fotograf faimos care a fotografiat subiecte deformate, a devenit naşul cinemaului, l-a ucis pe iubitul soţiei sale şi a fost ultimul american care a fost acuzat de omucidere justificabilă.
Povestea adevărată a faimosului fotograf Eadweard Muybridge care a descoperit cum să capteze teoria mişcării pe film cu fotografiile sale Stanford Horse Gaits. Folosind animale de la o grădină zoologică locală, Eadweard a creat primele imagini cu mişcare şi astfel a fost recunoscut drept “naşul cinematografiei”. Pe măsură ce pasiunea lui a crescut, a început să fotografieze nuduri. Când faima i-a pus stăpânire pe viaţa profesională, viaţa lui personală s-a transformat în trădare, crimă, iar el a lăsat o moştenire care continuă să minuneze istoricii cinematografiei şi lumea.”

Citește și: