Mihaela STOICA
380 vizualizări 27 aug 2018

Imobilul în care a locuit medicul George Severeanu, alături de soţia sa Maria, a fost construit în a doua parte a secolului XIX, după planurile arhitectului Take Cioranu.

„În anul 1879 a fost cumpărată de Isaia Lerescu, un mare moşier din Târgovişte, iar în 1888 a decis ca această casă să fie zestre pentru fiica dânsului, Maria Lerescu, care, mai târziu, căsătorindu-se cu George Severeanu, a adăpostit atât viaţa cotidiană a lor, cât şi colecţia adunată de cei doi în timpul căsniciei lor”, a afirmat într-un interviu video acordat Descoperă Vasile Opriş, istoric şi muzeograf Muzeul „George Severeanu”.

Maria Lerescu a fost iniţial căsătorită cu un avocat, dar mariajul lor a durat un singur an. Mai târziu, l-a cunoscut pe tânărul medic radiolog George Severeanu, alături de care a întemeiat o nouă familie.  Născut la 26 iulie 1879 la Bucureşti, George Severeanu, unul dintre întemeietorii radiologiei medicale româneşti, a fost fiul medicului Constantin C. Dimitrescu Severeanu, chirurg şi profesor la Facultatea de medicină din Bucureşti, cel care a şi contribuit la construirea primului aparat cu raze Röentgen la Spitalul Colţea, în 1896, la doar un an de la descoperirea radiaţiilor X.

„Deşi nu ştim exact data căsătoriei, ştim că au locuit împreună în această casă abia după Primul Război Mondial. Începând cu sfârşitul Primului Război Mondial s-au stabilit împreună în această casă”, a precizat muzeograful.

În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Descopera.ro te invită să cunoşti, prin intermediul campaniei Case de poveste, istoria unor clădiri impresionante şi a oamenilor ei.

Citiţi continuarea pe Descoperă.ro

 

Citește și: