884 vizualizări 15 aug 2012

Gheaţa din regiunea arctică se topeşte mult mai repede decât se estima, iar în zece ani ar putea să dispară definitiv, anunţă specialiştii citaţi de Daily Mail.

Sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au surprins imagini din care reiese că, în ultimul an, s-au topit nu mai puţin de 900 de kilometri cubi de gheaţă, cu 50% mai mult decât se estimase. Dacă acest ritm s-ar menţine pe parcursul următorilor zece ani, calota glaciară ar dispărea complet, scrie sursa.

Autorii studiului spun că, dacă acest scenariu va deveni realitate, consecinţele vor fi devastatoare: dacă s-ar topi numai gheţarii din Groenlanda, nivelul mărilor ar creşte în medie cu şapte metri.

Pe lângă imaginile furnizate de sateliţii ESA, lansaţi în 2010, specialiştii au studiat şi datele de la mai multe submarine, care au analizat grosimea stratului de gheaţă.

Concluziile acestui studiu contrazic o cercetare de luna trecută, realizată la Universitatea din Copenhaga, care spunea că gheaţa din Groenlanda nu este „predispusă la topire”. Cercetătorii danezi spuneau că există perioade de topire accelerată a gheţii, urmate de perioade mai calme, precum aceasta pe care o traversăm.

Citește și: