Laura HOLBAN
856 vizualizări 9 feb 2012

Circa 230 de miliarde de tone de gheaţă se topesc anual şi se revarsă în ocean, cantitate mai mică decât cea estimată de către oamenii de ştiinţă. Potrivit unui studiu recent finalizat la Universitatea Colorado din Boulder, cercetătorii au calculat că procentul de gheaţă topită este cu 30% mai mic decât s-a crezut până în momentul de faţă, notează USNews.com.

Cercetătorul John Wahr a explicat că în cazul în care cantitatea de gheaţă topită în şapte ani, în intervalul 2003 - 2010, ar acoperi teritoriul pe teritoriul SUA ar inunda întreaga ţară cu ape de circa jumătate de metru adâncime sau ar umple suprafaţa lacului Erie de opt ori.

Echipa de oameni de ştiinţă a folosit date adunate de către satelitul Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), lansat de către NASA şi Germania, în parteneriat, în 2002. GRACE măsoară gravitaţia în 20 de puncte distincte de pe glob. Cu aceste măsurători, GRACE oferă estimări mult mai concludente faţă de cele realizate până acum la câţiva gheţari accesibili şi extrapolate cei 200.000 de gheţari de pe glob. "A fost dificil să se facă estimări fidele până acum. Era şi timpul să se realizeze un inventar la nivel global", a explicat Wahr.

Cercetătorul nu a uitat să sublinieze că ritmul de topire a gheţarilor este greu de prognozat. "Mulţi oameni vor să afle cât şi cum se vor topi gheţarii şi calotele glaciare până la sfârşitul secolului, însă este prea periculos să estimăm aşa ceva. Nu avem suficiente date ca să ştim ce se va întâmpla", a conchis omul de ştiinţă.

Citește și: