Raluca ION
15468 vizualizări 4 apr 2012

"Româna e una dintre cele mai grele limbi", le spun uneori profesorii din şcoala generală elevilor pierduţi în declinări, conjugări şi alternanţe fonetice. Se pare că nu şi pentru vorbitorii nativi de engleză, dacă te iei după felul în care Institutul de Lingvistică al Departamentului de Apărare al SUA cataloghează limbile pământului.

De ce sunt italiana, franceza şi româna uşoare pentru vorbitorii de engleză

În funcţie de timpul de care are nevoie un vorbitor nativ de engleză să o înveţe, româna intră în categoria celor mai uşoare limbi, alături de spaniolă, italiană, franceză, portugheză, afrikaans, daneză, norvegiană, suedeză şi limba swahili, vorbită în Tanzania şi Kenya. Potrivit Institutului de Lingvistică al Departamentului de Apărare al SUA, un vorbitor nativ de engleză are nevoie de 26 de săptămâni pentru a învăţa oricare dintre aceste limbi.

Lingvistul Emil Ionescu explică pentru gândul de ce le este vorbitorilor nativi de limba engleză relativ simplu să înveţe româna. "Când ei fac aceste evaluări, nu le fac din punctul de vedere al dificultăţii intrinseci a unei limbi. O fac în baza unei experienţe de predare pe care o au şi nu există niciun motiv ştiinţific sau de altă natură de a te îndoi de ceea ce spun. Printre lucrurile care fac româna accesibilă se află apartenenţa ei la acelaşi tip lingvistic cu engleza. Alături de limbile romanice, engleza face parte din tipul limbilor flexionare, ceea ce duce la asemănări de structură", spune Emil Ionescu, care aminteşte printre lucrurile comune şi faptul că limba engleză conţine un număr important de cuvinte din limba latină.

"În momentul în care predai o limbă într-un cadru specializat, cum este cel militar, nu trebuie să-ţi închipui că o predai în toată complexitatea ei. Ceea ce face, probabil, această predare este să ofere o variantă funcţională a limbii", atrage el atenţia.

Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan" îi contrazice însă pe lingviştii americani care au încadrat româna în această categorie. "Şi ce dacă are multe elemente din latină, acest lucru nu o face uşor de învăţat. Ce te faci cu declinările, alternanţele fonetice, de pildă?", se întreabă el.

Cât de greu pot fi învăţate bulgara, rusa sau maghiara

Limbile încadrate în cea de-a doua categorie din punctul de vedere al dificultăţii pot fi învăţate de un vorbitor nativ de limba engleză în 35 de săptămâni. Din ea fac parte bulgara, germana, greaca, limba farsi sau indoneziana, scrie Pravda, citând Institutul de Lingvistică al Departamentului de Apărare al SUA.

În cea de-a treia categorie de limbi, care pot fi învăţate în 48 de săptămâni, intră rusa, polona, sârba, croata, turca, ceha, finlandeza, limba maghiară, thailandeza, vietnameza, khmera sau bengaleza.

Iar cele mai grele limbi ale lumii, care pot fi învăţate 64 de săptămâni, sunt araba, chineza, japoneza şi coreeana.

Pravda scrie că limba Chippewa, vorbită de un trib indian din Canada şi SUA, este cea mai grea limbă a pământului, potrivit Guiness World Record. Extrem de dificilă este şi Haida, limba altui trib indian nord american sau tabasaran, limba vorbită de un grup etnic din Dagestan.

Lingvistul Emil Ionescu spune că românilor le sunt greu accesibile limbile asiatice şi africane, dar şi cele vorbite de indienii din America Centrală şi de Nord. "E clar că cele mai apropiate limbi sunt cele romanice mari, spaniola, franceza, italiana. Germana este mai puţin iubită de români pentru că are aceeaşi complexitate morfologică, sau chiar mai mare, dar are un sistem al compoziţiei lexicale greu de înţeles pentru români. Practic ei pot crea oricând prin compunere un nou cuvânt, care să fie înţeles de către ceilalţi vorbitori".

Marius Sala crede că românilor le este cel mai greu să înveţe chineza. "Chineza are tonuri, are structuri pe care noi nu le avem. Când am fost în China, am cerut un ceai, folosind cuvântul din dicţionar, şi nimeni nu m-a înţeles pentru că nu am avut tonalitatea potrivită", spune lingvistul.

Citește și: