Cei care au intentat procesul, în numele unei femei din San Francisco numită Amanda Rushing şi al copilului său, acuză că Disney şi partenerii săi au violat COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act), o lege federală a SUA menită să protejeze identitatea copiilor pe Internet. Aceştia îşi doresc ca Walt Disney şi celelalte companii implicate să nu mai aibă permisiunea de a colecta şi de a divulga datele celor mici fără consimţământ parental şi cei plata daunelor şi a taxelor legale. Concret, compania media ar fi permis furnizorilor de software să încorporeze sisteme de tracking în aplicaţii precum „Disney Princess Palace Pets" sau „Where's My Water 2" şi, odată instalat, acesta putea filtra către exterior acele informaţii stocate în gadget utile în industria publicităţii şi pentru alte scopuri comerciale", se arată în plângerea înaintată. 
 
„Disney nu ar trebui să folosească aceste companii de dezvoltare de software, pentru că acestea sunt tehnologii grele, date colectate industrial de către firme de analiză al căror rol este să urmărească şi să monetizeze indivizii. Or ele nu ar trebui să se găsească în aplicaţiile pentru copii", a declarat Jeffrey Chester, directorul executiv al Centrului pentru Democraţie Digitală, pentru Washington Post. 
 
În replică, Disney a transmis că procesul este unul rău intenţionat şi susţine că va veni să combată acuzaţiile în instanţă. „Disney are un program de protecţie a copilului foarte robust şi avem baze de date stricte, folosim politicile legale pentru aplicaţiile Disney create pentru copii şi pentru familii. Plângerea se bazează pe o înţelegere greşită a principiilor COPPA şi vom combate această acţiune în instanţă". 
 
Nu este pentru prima dată când Disney se confruntă cu acuzaţii legate de potenţiala încălcare a dreptului copiilor la intimitate. În 2011, statul a penalizat o filială a companiei, Playdom, cu 3 milioane de dolari, după ce a înregistrat aproximativ 1,2 milioane de utilizatori, majoritatea copii, pentru jocuri online. 
 
În acest caz, Kochava, Upsight şi Unity nu au răspuns imediat solicitării de comenta acuzaţiile. 
 
Multe dintre aplicaţiile Disney sunt extrem de populare. Potrivit Google Play Store, „Where's my Water 2" a fost instalat de 100 până la 500 de milioane de ori, iar „Moana Island Life", de 1 până la 5 milioane de oameni. 
 
Lista completă a aplicaţiilor suspectate că ar spiona copii a fost prezentată de Washington Post: 
 
AvengersNet
 
Beauty and the Beast
 
Perfect Match
 
Cars Lightening League
 
Club Penguin Island
 
Color by Disney
 
Disney Color and Play
 
Disney Crossy Road
 
Disney Dream Treats
 
Disney Emoji Blitz
 
Disney Gif
 
Disney Jigsaw Puzzle!
 
Disney LOL
 
Disney Princess: Story Theater
 
Disney Store Become
 
Disney Story Central
 
Disney's Magic Timer by Oral-B
 
Disney Princess: Charmed Adventures
 
Dodo Pop
 
Disney Build It Frozen
 
DuckTales: Remastered
 
Frozen Free Fall
 
Frozen Free Fall: Icy Shot
 
Good Dinosaur Storybook Deluxe
 
Inside Out Thought Bubbles
 
Maleficent Free Fall
 
Miles from Tomorrowland: Missions
 
Moana Island Life
 
Olaf's Adventures
 
Palace Pets in Whisker Haven
 
Sofia the First Color and Play
 
Sofia the First Secret Library
 
Star Wars: Puzzle DroidsTM
 
Star WarsTM: Commander
 
Temple Run: Oz
 
Temple Run: Brave
 
The Lion Guard
 
Toy Story: Story Theater
 
Where’s My Water?
 
Where's My Mickey?
 
Where's My Water? 2
 
Where’s My Water? Lite/Where’s My Water? Free
 
Zootopia Crime Files: Hidden Object

 

Citește și: