Silviu Bănilă
3227 vizualizări 11 dec 2018

Leşe, reacţie după scandal: Îmi cer scuze pentru cei care se aflau acolo

"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, legate de participarea mea la concertul “Un secol de dor” de la Târgu Lăpuş, fac următoarele precizări: „Regret faptul că atitudinea mea a fost interpretată greşit. Contextul în care m-am exprimat a fost unul care mă face să readuc în atenţie o problematică tot mai prezentă în sălile de concert de  la noi. Este vorba despre conduita pe care trebuie să ne-o asumăm în egală măsură, artişti şi public, atunci când construim un act cultural. De la punctualitate, până la vestimentaţie şi terminând cu folosirea telefoanelor mobile în timpul unui spectacol. Toate acestea sunt lucruri pe care trebuie să le avem în vedere cu toţii. Atât noi, cei din scenă, cât şi publicul. Îmi cer scuze pentru cei care se aflau acolo şi au respectat toate cele de mai sus şi îi rog să pună cuvintele mele pe seama unui moment de oboseală, dar şi pe încărcătura emoţională pe care o presupune pregătirea mea pentru fiecare concert pe care-l susţin,  indiferent de locul unde se întâmplă acesta.  Sper din toată inima ca acest episod să însemne o mai atentă aplecare a organizatorilor şi a noastră, a tuturor, asupra a ceea ce înseamnă respectul faţă de un act cultural în desfăşurare", a scris rapsodul.

Grigore Leşe s-a supărat teribil că o femeie a intrat în sala de spectacol imediat după ce el şi-a început spectacolul. În consecinţă, Leşe a refuzat să mai cânte!

Deşi spectatorii l-au rugat să îşi susţină recitalul, acesta nu a fost de înduplecat. Leşe îşi acorda fluierul când o doamnă a intrat în sală şi i-a declanşat o stare de nervozitate muzicianului.

 Dincolo de activitate artistică, Leşe este profesor universitar şi face parte din juriul unui concurs de talente în muzica populară, difuzat de televiziunea publică.

„Gata, la revedere! Îmi pare foarte rău, am spus să închideţi uşa! A intrat doamna, la revedere, plecăm! Asta este! Nu, nu. Gata, gata! E disciplină, gata, gata, disciplină! Puteţi să înjuraţi, să scrieţi unde vreţi, nu mă interesează. Eu am spus ceva! Gata, gata, la revedere! Îmi pare foarte rău, nu ne jucăm! Poate să vină mama aici, poate să vină Hristos! Eu am pus nişte condiţii!”, a exclamat Leşe.

 Potrivit stiripesurse.ro, artistul nu este la prima scenă de acest fel. În 2015, la Toronto, Leşe a întârziat la un concert pentru românii de peste Ocean şi a refuzat să cânte deoarece un copil a plâns în timpul recitalului său.

Grigore Leşe, născut la 20 februarie 1954, în Stoiceni, Maramureş, este un cunoscut interpret de muzică tradiţională românească din zona Ţării Lăpuşului. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot).

Repertoriul lui Leşe este alcătuit din melodii vechi, din folclorul autentic şi artistul cântă la numeroase instrumente muzicale. Unele din cele mai cunoscute cântece ale sale sunt: Cântec despre Bucovina (Cântă cucu, bată-l vina), Cântec în lemn - toacă, Cântec pe înserat - din tilincă, Mioriţa sau O, Marie frumos nume!

 Leşe a lansat mai multe albume: Cântec Pastoral (1996), Cântece de Cătănie, Horile Vieţii, Aşteptând Crăciunul, Hori din Ţara Lăpuşului.

De asemenea, în 2013, i-a apărut la Editura Humanitas lucrarea „Acum ştiu cine sunt. Însemnări şi aduceri aminte”.

Leşe a câştigat premii precum Pe deal la Teleormănel (1982), Maria Tănase (1988) şi Festivalul Dornei (1984).

Preşedintele României, Ion Iliescu, i-a conferit lui Leşe, la 10 decembrie 2004, Ordonul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

 

 

Citește și: