1123 vizualizări 2 dec 2008

Guma de mestecat elimină senzaţia de foame. Aceasta acţionează la nivelul centrilor hipotalamici care se găsesc la nivelul creierului şi diminuează senzaţia de foame, datorită glucozei, spune specialistul endocrinolog prof.dr.Constantin Dumitrache. Mai exact, glucoza pe care o conţine guma transmite creierului semnale care îi indică acestuia faptul că a consumat destulă hrană, tăind, astfel, pofta de mâncare şi, mai mult, creând şi senzaţia de saţietate.

Păcălirea creierului în acest mod este e foarte bună soluţie pentru cei care vor să slăbească, afirmă medicii. “Guma de mestecat produce hipersecreţie salivară, care te face să uiţi că îţi este foame. Totodată, acest produs diminuează şi aciditatea gastrică. Este greşit să se creadă că guma de mestecat ar distruge stomacul. Poţi să mănânci toată ziua şi cât vrei de mult, că nu afectează stomacul”, afirmă prof.Dumitrache. Deşi pe piaţă există deja gume speciale pentru slăbit, despre care producătorii spun că fac minuni, nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi susţine că toate gumele de mestecat au acelaşi efect.

„Din păcate, trebuie spus că toate tipurile de gumă de mestecat conţin 10-12 E-uri. Guma de mestecat păcăleşte, într-adevăr, creierul, dar trebuie să mai şi mănânci, pentru că altfel rişti să ţi se facă rău. Dacă tot vrem să slăbim, trebuie să consumăm alimente naturale care nu îngraşă. Silueta şi sănătatea durabilă sunt foarte importante, şi atunci putem mânca fructe, legume, cereale, peşte gras, unt, şi nu margarină, pentru că untul are mai puţini aditivi alimentari. Grăsimile sunt şi ele foarte importante pentru organism, dar le putem lua din carnea macră. Aceasta conţine grăsimi, dar nu sunt dăunătoare pentru organism”, precizează prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi.

Contrar miturilor conform cărora guma de mestecat ar distruge stomacul, specialiştii au infirmat categoric acest lucru. „Guma nu dăunează în nici un fel stomacului, dimpotrivă. Aceasta stimulează secreţiile salivare, care au PH alcalin. Astfel, guma de mestecat devine un fel de medicament alcalin, care se recomandă în cazul esofagitelor, aşa-ziselor arsuri la stomac. Guma reuşeşte să amelioreze aceste arsuri şi chiar durerile de stomac”, spune prof.dr.Carol Stanciu, preşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Citește și: