460 vizualizări 14 dec 2010

Albumul "La Grande voix tzigane de Roumanie" al lui Nicolae Guţă a fost inclus printre cele mai bune cinci apariţii discografice ale anului în Franţa de către un critic de la Le Monde.

"Extraordinarul cântăreţ ţigan din România Nicolae Guţă impresionează prin virtuozitatea vocii sale, lansându-se într-o cursă nebună de onomatopee ritmice", îl laudă pe manelist Patrick Labesse de la Le Monde, cel care clasează albumul manelistului pe locul al patrulea într-un top al celor mai bune discuri din 2010. Pe Nicolae Guţă vestea că a ajuns în topul francezilor l-a găsit în studioul de înregistrări, unde lucrează pentru un nou album de manele, "cu influenţe hip hop şi etno". "Muzică diversificată", spune maestrul, care trage tare ca materialul discografic să fie gata înainte de sărbători. "Foarte mândru" că l-a votat un jurnalist francez, Guţă spune că nu e pentru prima dată când muzica lui place şi străinilor. "S-a mai întâmplat ca piesele mele să ajungă la ruşi numărul unu la toate radiourile, am avut o piesă şi la cehi, iar francezii au mai scris de mine", declară pentru gândul artistul. Are şi o explicaţie pentru succesul de care se bucură peste hotare: "îţi trebuie o ţâră de voce, o ţâră de talent şi o ţâră de noroc". Nu poate spune însă din ce are din belşug - "cred că am din toate", mărturiseşte cântăreţul. "Francezii au găsit că am o voce cu onomatopee", spune Nicolae Guţă. "S-ar înţelege prin asta că incit spiritele, că scot dracul din văgăună. Sunt aşa, ca indienii, care cântă când vor să vină ploaia. Iar rromii au ceva origini indiene", o ia Guţă pe firul genealogiei.

Criza i-a înjumătăţit tarifele

Pe artist nu-l deranjează dezbaterea asupra denumirii de rrom ori de ţigan. Spune despre sine că-i român, că "aşa scrie în buletin". "Mă simt foarte patriot, chiar dacă sunt de etnie rromă", afirmă Nicolae Guţă, promiţând că nu va părăsi România, în ciuda tentaţiilor din Occident. "Muzica mi-e hărăzită mie", afirmă manelistul care-şi doreşte ca, "la retragere", să predea altora arta cântatului. "Nu să predau la o şcoală, că nu am studii de specialitate", explică artistul, "dar eu am acea rutină muzicală". Până la retragere însă, a cărei dată nu precizează, Guţă pregăteşte un nou album, cu 10 piese şi muzică diversificată. Se plânge de criză şi susţine că totul merge mai greu. "Distracţiile au scăzut, la fel şi tarifele. Financiar vorbind, totul a scăzut cu 50%", afirmă artistul. De altfel, tot criza l-a împiedicat să-şi împlinească şi visul de a-şi cumpăra o casă în cartierul bucureştean Primăverii. "N-am reuşit. Îţi trebuie bani mulţi ca să ai o casă acolo", conchide Guţă.

Simţul swingului în presă

În urmă cu opt luni, artistul Nicolae Guţă a ajuns în paginile unei alte publicaţii, Ouest - France, care i-au lăudat creaţiile. După ce întreaga redacţie a ascultat albumul cu 12 piese, "Nicolae Gutsa: La grande voix tzigane de Roumanie", acelaşi menţionat şi de criticul Le Monde, jurnaliştii Ouest-France au deliberat: "Nicolae Gutsa este un star în România sa natală, mai precis în Timişoara. Vibrato-ul său, demn de cele mai sensibile acorduri de vioară, şi onomatopeele sale îndrăcite dezvăluie o tehnică extraordinară. Acest cântăreţ deţine din plin simţul swingului, tipic muzicii ţigăneşti ", declarau atunci francezii.

Topul albumelor anului 2010

9 jurnalişti de la "Le Monde" şi-au întocmit, fiecare, propriul clasament al celor mai bune materiale discografice din 2010. Iată clasamentul realizat de Patrick Labesse:
1. "Aou Amwin", de Danyel Waro (2CD Cobalt/L'Autre Distribution)
2. "Africa 50 Years Of Music", diverşi artişti (18 CD, Syllart Productions/Discograph)
3. "Ali & Toumani", Ali Farka Touré & Toumani Diabaté (World Circuit/Harmonia Mundi)
4. "La Grande voix tzigane de Roumanie", Nicolae Gutsa (Innacor/L'Autre Distribution)
5. "BeloBelo", Eténèsh Wassié & Mathieu Sourisseau (Buda Music/Socadisc)

Citește și: