Razvan Tupa
53 vizualizări 21 apr 2019

Harvey Sabinson avea 94 de ani şi printre vedetele cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără Barbra Streisand, Neil Simon şi producătorul David Merrick.

În 1961, la doi ani de la scrierea piesei, Sabinson este creditat cu premiera spectacolului „Rinocerii”, de Eugen Ionesco la Longacre Theater, pe Brodway, cu Eli Wallach, Anne Jackson, Jean Stapleton şi Zero Mostel, acesta din urmă primind un premiu Tony pentru interpretarea rolului Jean.

Sabinson a fost onorat după 50 de ani de carieră cu un premiu Tony onorific, în 1995.

Printre montările celebre de care este legat numele său se numără producţiile originale ale unor spectacole ca „Finian's Rainbow”, „Guys and Dolls”, „Gypsy”, „Hello, Dolly!”, ca şi zece montări ale unor texte de Neil Simon, de la „Barefoot in the Park” la „The Sunshine Boys”. Este cunoscut şi ca producătorul care a adus la New York piese de Harold Pinter (The Caretaker) şi Tom Stoppard (Rosencrantz and Guildenstern Are Dead).

Între cele 250 de producţii la care a colaborat pentru scenele de pe Broadway se numără şi montarea de succes „The Fantasticks”.

Firma sa de PR, Solters and Sabinson, a reprezentat Caesars Palace din Las Vegas şi s-a ocupat de turneele americane întreprinse de trupe ca The Beatles şi Rolling Stones.

Sabinson a publicat un volum de memorii, „Darling, You Were Wonderful”, în 1977.

Foto: Facebook

 

 

Citește și: