35 vizualizări 24 apr 2009

Chiar dacă nu a fost deloc apreciat ca artist în timpul vieţii, tablourile pictate de dictatorul nazist Adolf Hitler aduc încasări mai mult decât onorabile celor care le vând. Un set de picturi şi schiţe, prezentate de o casă de licitaţii britanică ca fiind realizate chiar de Adolf Hitler, au fost vândute ieri, suma încasată apropiindu-se de 150.000 de dolari, relatează Associated Press.

Printre cele 15 lucrări se află un portret al unui tânăr, datat 1910, semnat A. Hitler. Iniţialele A.H. apar chiar şi deasupra portretului. Richard Westwood-Brookes, expertul în documente istorice al casei de licitaţii Mulloks, cea care a şi organizat licitaţia, este de părere că picturile sunt autentice. Doar portretul de mai sus s-a vândut cu aproximativ 14.600 de dolari.

Persoana care a scos la vânzare setul de picturi, prin intermediul casei Mulloks, le-a cumpărat de la un soldat britanic care a făcut parte dintr-un regiment care a staţionat o perioadă în oraşul german Essen, în 1945.

Adolf Hilter, dictatorul nazist care provocat milioane de victime în încercarea de a aduce întreaga Europă sub control german, a încercat cariera de artist în tinereţe, fără succes însă. Acesta ar fi pictat sute de tablouri. Deşi obiectele scoase la vânzare erau nereuşite din punct de vedere artistic, este cunoscut faptul că orice obiect care i-a aparţinut lui Hitler atrage sume mari.

O licitaţie asemănătoare a avut loc în 2005, tot în Marea Britanie. Atunci, un alt set de picturi despre care se presupunea că ar fi semnate de Adolf Hiler au fost vândute tot pe aproximativ 150.000 de dolari. O altă licitaţie de acest tip va avea loc luna aceasta la Nuremberg. (V.M.)

Citește și: