42 vizualizări 6 iul 2008

Un berlinez a rupt capul statuii din ceară care îl înfăţişează pe Adolf Hitler, în prima zi în care s-a deschis Muzeul Madame Tussaud’s din Berlin. Poliţia a povestit că atacatorul, un bărbat german în vârstă de 41 de ani, s-a îndreptat hotărât spre statuie, la doar câteva minute după deschiderea oficială a muzeului. Gardienii l-au observat cum înşfacă replica de ceară a liderului nazist şi s-au repezit să îl oprească, însă bărbatul s-a luptat cu ei şi a reuşit să rupă capul statuii.

„Câţiva vizitatori au reuşit, abia după aceea, să îl oprească”, a explicat  Berhard Schrodowski, un purtător de cuvânt al poliţiei berlineze, citat de publicaţia britanică The Telegraph. „El voia să protesteze faţă de expunerea statuii lui Hitler”, a adăugat şi Uwe Kozelnik, subliniind că a fost depusă o plângere împotriva suspectului „pentru degradare materială şi răni corporale”. Galeria în care se afla statuia a fost temporar închisă pentru vizitatori.

Acesta este cel mai „violent” protest care întâmpină „reîntoarcerea” lui Hitler la Berlin. Decizia muzeului de a expune replica de ceară a lui Adolf Hitler a stârnit ample controverse în Germania, unde mulţi susţin că figura celui mai mare criminal al tuturor timpurilor nu are ce căuta alături de vedete şi personalităţi îndrăgite de public. Grupările evreieşti şi antifasciste au criticat decizia muzeului de a expune statuia, pe motiv că are ca simplu scop „strângerea de bani”.

Alţii au considerat-o de prost gust, însă organizatorii susţin că aceasta este doar o „parte a expoziţiei care mai are şi alte atracţii”. Conducerea muzeului a argumentat că rolul lui Hitler în istoria Germaniei nu poate fi negat şi de aceea nu este greşit gestul amplasării unei reprezentări a acestuia. Tocmai din cauza acestei controverse, experţii muzeului au ales să îl înfăţişeze pe Hitler în ultimele zile ale vieţii, într-o postură de „om distrus”, aplecat deasupra biroului, în buncăr, în vreme ce pe perete, în spatele său, se poate vedea o hartă a Europei. În plus, regulile muzeului sunt stricte: vizitatorii nu pot nici să atingă şi nici să fotografieze replica „Führerului”. (A.I.)

Citește și: