Aura STAN
8483 vizualizări 10 oct 2011

Coreea de Nord se confruntă în ultima perioadă cu o criză alimentară, populaţia fiind afectată grav de malnutriţie.

Inundaţiile şi taifunurile din această vară au provocat daune însemnate în Coreea de Nord, în special în provincia Hwanghae de Sud. Ţara comunistă, izolată din punct de vedere politic şi economic, a cerut deja ajutor internaţional, cu scopul de a evita o foamete care ameninţă întreaga zonă, informează revista Slate.fr. În provincia menţionată, populaţia se confruntă cu probleme mai grave de malnutriţie decât în restul ţării.

Copii înfometaţi aduşi la spital cu bicicleta

Într-un spital din provincie, copiii zac în spitale cu simptome de malnutriţie: infecţii ale pielii, păr care cade, apatie, scrie msnbc.com. "Mamele îi aduc cu bicicleta", a explicat medicul pediatric Jang Kum Son, angajat al Spitalului Haeju, din provincia Hwanghae de Sud. "Cândva am avut o ambulanţă, dar s-a stricat. O mamă a mers pe bicicletă 72 de kilometri ca să-şi aducă fiul. Însă de multe ori, până ajung aici este deja prea târziu", a mai spus acesta pentru jurnaliştii Reuters care au petrecut o săptămână în ţara asiatică.

Citeşte şi: Reportaj CUTREMURĂTOR din Somalia, ţara unde FOAMETEA le face pe mame să-şi abandoneze COPIII ÎN DEŞERT

Copiilor ajunşi la spital li se măsoară grosimea braţelor cu brăţări de diferite culori - un test standard pentru stabilirea gravităţii bolii. Celor care li se potrivesc brăţările portocalii şi roşii înseamnă că riscă să moară dacă nu primesc tratament. "Nu am mai văzut aşa ceva nici în Etiopia", a declarat Delphine Chedorge, coordonatoarea unei echipe "Medici fără frontiere".

Un voluntar care lucrează în provincia nord-coreeană le-a explicat jurnaliştilor Reuters că foametea cronică din Coreea de Nord a făcut ca autorităţile să scadă cu doi centimetri limita de înălţime la recrutarea în armată, pentru a fi mai puţini recruţi. Speranţa de viaţă din Coreea de Nord este cu 11 ani mai mică ca a vecinilor din Coreea de Sud, precizează sursa citată.

Acum, în pragul iernii, temerea este că şi în condiţiile în care vor veni ajutoare în alimente din străinătate, acestea nu vor putea fi distribuite. De asemenea, şi din cauza raţionalizării de multe ori alimentele nu ajung la timp la cei care au nevoie de ele.

Mai jos, o galerie foto inedită cu nord-coreenii din provincia Hwanghae de Sud realizată de jurnaliştii Reuters:


Un copil suferind de malnutriţie internat în spitalul din Haeju, capitala provinciei Hwanghae de Sud

Un băiat nord-coreean munceşte pe câmp la o cooperativă agricolă din provincie

Un copil surprins în timp ce munceşte

O femeie pregăteşte masa pentru familia sa

Copii aşteptând vizita medicală

Un copil dintr-un orfelinat din provincia Hwanghae de Sud aşteaptă să fie examinat de medici

Mame alăptându-şi bebeluşii în spital

Un drapel roşu tronând în aer şi copii hoinărind prin sat

Tineri nord-coreeni în timp ce se antrenează în faţa unui monument din Pyongyang

O femeie le arată jurnaliştilor Reuters ruinele casei distruse de inundaţii

Femei pe câmp

Şeful cooperativei agricole Soksa-Ri îi ghidează pe jurnaliştii Reuters

Un locuitor nord-coreean le arată jurnaliştilor Reuters cum arată o casă în construcţie după inundaţii

Copii nord-coreeni, bolnavi de malnutriţie, internaţi în spitalul din Haeju

O nord-coreencă surprinsă în timp ce săpa într-un lan de porumb al cooperativei agricole de producţie Soksa-Ri, din provincia Hwanghae de Sud

Un salon al spitalului din Haeju, secţia pediatrie

ONU a trimis doar 30 la sută din ajutoarele în alimente solicitate de Coreea de Nord. SUA şi Coreea de Sud, ţările care contribuiau cel mai mult la fondul de ajutor pentru Coreea de Nord, spun că nu o vor mai face pentru că bănuiesc regimul comunist că păstrează ajutoarele pentru apropiaţii guvernului şi continuă programul de dezvoltare de arme nucleare. Coreea de Sud crede, de asemenea, că vecinii din nord exagerează amploarea foametei.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură, care a inspectat ţara, spune că "situaţia nu este dramatică". Un alt organism al ONU, Programul Alimentar Mondial, confirmă că foametea este o ameninţare serioasă. O nouă delegaţie ONU va vizita, luna aceasta, statul comunist pentru a reevalua situaţia.

Citește și: