Vasile Magradean
525 vizualizări 30 aug 2018

Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, instituţie care are în subordine Grădina Zoologică, au declarat, joi, că puiul şi mama sa sunt supravegheaţi îndeaproape de tată, care simte o ameninţare atunci când cineva îi invadează teritoriul.

„Un pui de tamarin cu creastă este cel mai tânăr animăluţ de la Zoo Oradea, acesta venind pe lume în urmă cu aproximativ o lună şi încă nu i s-a pus niciun nume deoarece nu se ştie dacă este mascul sau femelă. Micuţul face parte dintr-o specie de maimuţe ameninţată cu dispariţia, în prezent, în lume, mai existând sub 6.000 de exemplare, din cauza defrişărilor din pădurile ecuatoriale. Familia de tamarini cu creastă (Sanguinus Oedipus) a ajuns la Zoo Oradea în luna mai 2016, venind de la Viena, în urma unei donaţii. Masculul are şase ani, iar femela cinci şi au devenit pentru prima dată părinţi în urmă cu aproximativ o lună, iar de atunci, mama este mereu cu puiul în cârcă, el nu se dezlipeşte din spatele celei care i-a dat viaţă. Ei sunt supravegheaţi îndeaproape de tată, care simte o ameninţare atunci când cineva îi invadează teritoriul”, au spus sursele citate.

 

Tamarinul cu creastă se hrăneşte cu insecte, dar consumă şi multe fructe şi se distinge de ceilalţi tamarini prin creasta de păr alb, care începe de la frunte şi continuă pe ceafă până la umeri.

“Puii de tamarin îşi reglează temperatura direct din corpul mamei, de aceea şi al nostru stă tot timpul lipit de mama lui”, a precizat şi administratorul Zoo Oradea, Alexandru Szabo.

Pe lângă familia de tamarin cu creastă, vizitatorii Zoo Oradea au posibilitatea să vadă şi un alt exemplar de tamarin, „cu mâini de aur”, a cărui blană are culoarea neagră, iar extremităţile membrelor sunt aurii.

Grădina Zoologică Oradea datează din anul 1960 când au fost aduse primele animale, dar pentru publicul larg a fost deschisă în anul 1962. A fost închisă în anul 2007 şi reschisă în 2013, în urma unor investiţii de aproape 20 de milioane de lei şi a extinderii terenului, astfel că ocupă acum o suprafaţă de aproape 7 hectare.

Colecţia de animale a Grădinii Zoologice înseamnă peste 650 de exemplare de animale din peste 140 de specii.

Citește și: