Ionela SAMOILĂ
14677 vizualizări 7 mai 2012

Situat în apropiere de Hong Kong, oraşul Kowloon a fost vreme de ani buni o problemă pentru autorităţile chineze, din cauză că a devenit cel mai aglomerat loc din lume.

Cei 50.000 de locuitori ai săi au trăit înghesuiţi în aproape 300 de blocuri de apartamente, construite fără vreun fel de aprobare până în anul 1992, când autorităţile chineze au decis să demoleze orăşelul şi să construiască în locul său un parc, scrie Daily Mail.

Înainte ca el să dispară de pe harta lumii, doi fotografi au ales să-şi petreacă cinci ani de zile în Kowloon, pentru a observa stilul de viaţă al oamenilor de acolo. Cunvintele nu pot descrie lumea pe care ei au surprins-o în imagini.

În încercarea de a stârpi infracţionalitatea care domina zona, în 1948 autorităţile au suspendat orice formă de sprijin acordată oraşului Kowloon. Deşi condiţiile erau jalnice, cele 33.000 de familii de chinezi au continuat să-şi ducă liniştite traiul în acelaşi loc înghesuit şi murdar, pentru încă trei decenii.

Planul oficialilor de a distruge focarul din Kowloon nu a dat roade ci, dimpotrivă, lipsa unei legislaţii şi traiul foarte ieftin au devenit un punct de atracţie pentru micii afacerişti.

În anii '80, locul devenise faimos pentru numeroasele case de toleranţă, cazinouri şi de desfacere pentru cocaină. Kowloon s-a făcut cunoscut şi pentru comercianţii de carne de câine sau pentru dentiştii care profesau fără să respecte vreo normă de igienă.

În ultimii ai de existenţă a oraşului infracţionalitatea scăzuse, însă condiţiile sanitare inexistente transformaseră locul într-un focar de infecţie care ameninţa întregul Hong Kong. Cu toate că locuitorii din Kowloon nu păreau a fi deranjaţi de mizeria din jurul lor, guvernul a cheltuit aproape 350 de milioane de dolari pentru despăgubirea celor evacuaţi.

Deşi la mijlocul anilor 90 întreaga populaţie fusese relocată, iar în locul ghetourilor de odinioară trona un spaţiu verde, oraşul Kowloon a rămas în istorie ca cel cea mai populată localitate din lume.

Mir Lui a fost repartizat să lucreze ca poştaş în acest oraş şi nu a avut de ales. Purta mereu şapca de poştaş pe cap, pentru a se feri de apa care se prelingea peste tot.

Glasurile copiilor care se joacă pe acoperiş se amesteca cu sunetul produs de motoarele aeronavelor de pe aeroportul Kai Tak din apropiere.

Pentru mulţi localnici acoperişul era o adevărată oază de aer proaspăt, o scăpare din înghesuiala clădirilor de dedesubt.

Un cetăţean din Kowloon protestează pe un trotuar faţă de despăgubirile oferite de autorităţi la evacuarea oraşului

Procesatorii de alimente s-au mutat în acest oraş pentru chiriile mici şi pentru legislaţia privind normele sanitare lipsea cu desăvârşire.

Atelierul de lucru al lui Hui Tung Choy furniza veniturile familiei, iar seara se transforma în sufragerie.

Law Yu Yi, de 90 de ani, locuia într-o locuinţă plină de umezeală alături de nora sa de 68 de ani. Tradiţia chineză impune ca nora să aibă grijă de familia soţului.

Băcanul Chan Pak, în timp ce se juca cu câteva din cele şapte pisici ale sale, în interiorul magazinului pe care îl deţinea

Oraşul în care trăiau nu le împiedica pe doamne să se îngrijească. În această imagine, se poate vedea cum o coafeză îi pune bigudiuri unei cliente.

Un copil cu genunchiul julit, în timp ce stă pe tejgheaua dintr-un magazin mixt

300 de clădiri legate între ele, au fost construite aici fără respectarea vreunei norme de siguranţă sau fără vreo aprobare ori recomandare din partea unui arhitect.

Mii de oameni foloseau cum considerau mai bine spaţiul pe care îl aveau la dispoziţie. În timp ce din balcoane creşteau plante de apartament, localnicii spălau la mână hainele, pe trotuarul din faţa blocului.

O vedere de pe acoperiş în care se observă doar câteva din miile de antene de televizor de pe clădiri

Comercianţii pregătesc peştele pentru a-l scoate la vânzare

Peretele unei locuinţe, împodobit cu fotografii de familie şi ceasuri

Lumina zilei abia pătrunde prin grilajul prin de gunoaie al acoperişului unui templu

 

 

Citește și: