2251 vizualizări 16 iun 2014

În inima Bulgariei, la circa 200 de kilometri de capitala Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, se produce peste jumătate din tot uleiul de trandafir folosit de industria cosmetică internaţională, relatează Agerpres.

Acest ulei, numit de localnici "aur lichid", datorită preţului ridicat, cuprins între 6.000 şi 7.000 de euro/litru (între 8.100 şi 9.400 dolari), se produce din soiul de flori Rosa Damascena. Sezonul trecut, vânzarea acestui produs a adus circa şase milioane euro (circa 8,1 milioane dolari).

"Pentru obţinerea a numai un mililitru de ulei sunt necesare între 1.000 şi 1.500 de petale ale acestei flori. Din circa 3,5 sau 4 tone se produce un litru de ulei", au explicat, pentru EFE, surse din Institutul de stat al trandafirilor.

Acest organism, creat în 1967, de autorităţile comuniste de atunci, este unul dintre distilatorii de ulei cei mai importanţi din Bulgaria, deşi, după tranziţia la democraţie a ţării, au apărut şi firme private.

Reprezentanţii Institutului, situat în oraşul Kazanlak, capitala "Văii trandafirilor", au refuzat să facă estimări privind volumul recoltei de anul acesta, motivând că sezonul, care se întinde din mai până la jumătatea lui iunie, nu s-a încheiat încă.

Totuşi, au subliniat că nu se aşteaptă să fie mai mică faţă de cea de anul trecut, când au obţinut 4.000 de tone de petale, din care au extras 1.000 de litri de ulei de trandafiri.

"Am un hectar de plante şi, până în prezent, am obţinut circa patru tone, dar preconizez să ajung la circa cinci tone de petale la finalul sezonului", a explicat omul de afaceri Mitko Kralev.

Pe durata recoltei, Kralev locuieşte într-o rulotă, în apropierea plantaţiei, pentru a supraveghea culesul "fetelor sale", cum numeşte trandafirii.

Recoltarea se realizează manual, pentru a nu afecta aroma florilor, şi se desfăşoară de la 5 dimineaţa până la mijlocul zilei.

Aceste schimbări de temperatură prin care trec florile în timpul recoltării sunt responsabile cu obţinerea unei substanţe mai bune pentru ulei.

De asemenea, faptul că iernile sunt suficient de blânde, astfel încât florile să nu îngheţe, şi calitatea solului roşu, "foarte solid şi fertil", sunt alte elemente care, potrivit lui Kralev, fac din Valea Trandafirilor un loc unic pentru industria de parfumuri.

Există foarte multe legende legate de modul în care au ajuns aici trandafirii, dar cea mai verosimilă este aceea că au fost aduşi din Siria (de unde provine şi numele Damascena), în timpul Imperiului Otoman.

Citește și: