1892 vizualizări 24 nov 2008

Medicii stomatologi precizează că implatul dentar este cea mai sigură refacere a unui dinte, pentru că acestă procedură poate rezista toată viaţa. Mai mult, specialiştii menţionează că această procedură nu afectează şi structura celorlalţi dinţi.

„Implantul dentar este un şurub metalic care înlocuieşte rădăcina unui dinte pierdut. Materialul din care este confecţionat un implant este foarte important pentru succesul terapiei stomatologice. Titanul este un metal foarte bine tolerat de corpul uman, acesta este principalul material din care sunt confecţionate implanturile, fiind biocompatibil. În ultimii ani, se  încearcă utilizarea unui  alt metal biocompatibil şi anume zirconiul, cu calităţi mecanice şi estetice deosebite, dar mai scump decât titanul”, spune prof. dr. Alexandru Bucur, şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. Specialiştii precizează că, pentru a se pune un implant, calitatea osului este foarte importantă.

„Un os prea moale sau prea subţire nu poate fi folosit pentru aplicarea unui implant. Înainte de a se recurge la o asemenea procedură, pacientul este sfătuit să îşi facă mai multe analize pentru a vedea dacă structura osului este optică. Astfel de analize performante se fac la un computer tomograf care analizează calitatea osului mandibulei sau maxilarului”, menţionează prof. dr. Alexandru Bucur.

Medicii stomatologi precizează că după implantarea unei rădăcini din titan sau zirconiu urmează îmbrăcarea acestei proteze cu un material, care de cele mai multe ori este porţelanul. Specialiştii menţionează că lucrarea poate fi îmbrăcată şi în metale preţioase, iar costul unui implant diferă între 450 de euro şi 1. 500 de euro. Stomatologii precizează că această procedură poate fi respinsă de organism după o anumită perioadă de timp.

Puntea, procedură care distruge încă doi dinţi

Medicii specialiştii spun că atunci când implantul este respins de organism se poate recurge la punte. „Aceasta este o procedură care se realizează prin pilirea sau şlefuirea a doi dinţi sănătoşi care sunt de o parte şi de alta a locului liber. Dinţii se micşorează pentru a putea fi acoperiţi cu o coroană, care are drept stâlpi de rezistenţă dinţii piliţi. Astfel, gaura dintre dinţi dispare. După pilire, dinţii se tratează, li se scot terminaţiile nervoase pentru a evita infectarea acestora. Această procedură are o valabilitate cuprinsă între trei şi maximum zece ani, pentru că un dinte sănătos care a fost pilit în timp se va caria”, afirmă dr. Stela Nicolaescu. O altă metodă de reconstruire a dinţilor este rădăcina pivot care se face pe vechea rădăcină, după tratarea acesteia, precizează stomatologii.

„Pivotul este valabil atât timp cât rădăcina dintelui rezistă. După pierderea acesteia se recurge la punte sau la implant”, menţionează doctorul stomatolog Nicolaescu. După efectuarea oricărei proceduri enumerate mai sus, medicii specialiştii afirmă că igiena bucală trebuie efectuată cu o mai mare atenţie, iar vizita la medicul specialist trebuie să se efectueze la şase luni, pentru a putea fi evitate infecţiile.
 

Citește și: