Alina Dan - Mediafax
1014 vizualizări 22 feb 2013

UPDATE. Câştigătorul EUROVISION 2013 ROMÂNIA este CEZAR OUATU. Scandal imediat după anunţarea rezultatelor, Luminiţa Anghel consideră că un membru al juriului a dat un vot “şocant şi inadmisibil”.

EUROVISION 2013, finala selecţiei naţionale. CEZAR câştigă EUROVISION ROMÂNIA 2013. Scandal după anunţarea rezultatelor

EUROVISION 2013. Câştigătorul EUROVISION 2013 ROMÂNIA, Cezar Ouatu, nu se poate bucura pe deplin


Cele două semifinale ale selecţiei naţionale Eurovision 2013 vor fi difuzate în direct, sâmbătă şi duminică, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi pe www.tvrplus.ro, iar eurovision.tvr.ro va ilustra culisele evenimentului şi tot ce se va întâmpla în Camera Verde.

În fiecare dintre cele două seri de concurs, vor fi interpretate câte 16 piese, selectate de juriul de specialitate în faza de preselecţie, informează un comunicat remis Mediafax.

Tudor Turcu, Casa Presei, Electric Fence, Diana Hetea, Station 4, Edict, Freestay, Maximilian Muntean, Brigitta & Mihai (feat. TIPS), Natalia Barbu, Spin & Cezar Dometi, Liviu Mititelu, Cezar, Tammy, Luminiţa Anghel şi Anthony vor urca pe scena selecţiei naţionale Eurovision 2013 sâmbătă seară, în prima semifinală. Dintre ei, doar şase vor merge mai departe, în finala din 9 martie.

Seara de duminică va fi deschisă de Ovidiu Anton, urmat de Leticia, Mosquito, Alin Văduva, Al Mike feat. Renée Santana, Diana Matei, 9 Gardens, The Zuralia Orchestra, ABCD, Elena Cârstea Muttart, Narcis Iustin Ianău, Claudiu Mirea, Andrei Leonte, Cristian Prăjescu, Jul şi Phaser. Şi din cea de-a doua semifinală, juriul şi telespectatorii, în mod egal, vor decide cele şase piese care intră în finală.

Selecţia naţională Eurovision 2013 este prezentată de varianta românească a celebrei trupe suedeze ABBA. Paula Seling, Andreea Bănică şi Ovi, împreună cu actorul Marius Rizea recompun grupul ABBA şi prezintă atât semifinalele de sâmbătă şi duminică, precum şi finala din 9 martie a concursului Eurovision.

Şi pentru cei patru pregătirile sunt în toi. Designerul Gabriela Ţilică, alături de stilista TVR Rodica Puca lucrează la ţinutele care să îi transforme pe cei patru artişti în "suedezi veritabili". Iar ca să nu rămână în pană de poante Dan Teodorescu le acordă tot suportul, golindu-şi tolba de texte inteligente şi amuzante.

În Camera Verde, alături de artişti, jurnalişti şi bloggeri, se vor afla Oana Vlădescu şi Toader Păun. Oana este implicată în selecţia naţională încă din faza audiţiilor live, ea făcând parte din echipa TVR care a însoţit juriul la studiourile teritoriale şi luând declaraţii "la cald" de la cei prezenţi. De altfel, Oana a participat la organizarea mai multor selecţii naţionale Eurovision în ultimii ani.

Toader este DJ la Radio Europa FM, unde le dă întâlnire ascultătorilor în fiecare seară de luni până vineri, la "Clubul de seară". Nici el nu este străin de "bucătăria" Eurovisionului, anul trecut fiind parte din echipa TVR care a organizat selecţia naţională şi a însoţit trupa Mandinga la Baku.

Concursul Eurovision 2013 se va desfăşura pe 14, 16 şi 18 mai, la Malmo, în Suedia.

Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

European Broadcasting Union este o asociaţie cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiţiei Eurovision. EBU reuneşte în prezent 74 de televiziuni din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Din EBU face parte şi Televiziunea Română.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah".

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Citește și: