397 vizualizări 9 iul 2007

Douăsprezece capete plasate în jurul unui rond pe care sunt încrustate stelele steagului Uniunii Europene au apărut anul trecut în mijlocul Parcului Herăstrău. Cu steagul albastru al UE în mijloc, capetele îi reprezintă pe cei 12 prim-miniştri şi miniştri de externe care au semnat în 1951 tratatul care a pus bazele Comunităţii Europene.


Inaugurarea a avut loc – cum altfel? – pe 9 mai, de Ziua Europei, când, la dezvelirea făcută sub „înaltul patronaj al preşedintelui Românei”, Traian Băsescu n-a mai apucat să vină, pentru că tocmai se operase.

A fost în schimb prezent primarul Bucureştiului, Adriean Videanu, care declara în presă că granitul din care este construit soclul grupului statuar este o donaţie a firmei sale. De altfel, primăria este şi cea care a iniţiat acest proiect şi care a făcut un concurs în acest sens.

Câştigător pentru lucrarea „Monumentul Părinţilor UE”, care a costat 2.300.000 lei, a fost declarat Ionel Stoicescu. La inaugurarea din mai, acesta nu a expus însă decât nişte modele din ghips. Nici nu avea cum să termine lucrarea până atunci, dacă luăm în considerare că acordul final a fost semnat pe 26 aprilie, adică doar cu câteva zile înainte de inaugurare.

Conform unui comunicat al Primăriei, pe 9 mai 2006 a avut loc doar o „expunere de portrete din ipsos patinat pentru consultare publică”. Drept urmare, în lunile următoare, numărul busturilor de pe soclurile din Insula Tradafirilor era variabil.

Cele din ipsos, care începuseră deja să îşi piadă culoarea, trebuiau luate şi înlocuite cu cele finale. Şi, dacă până aici putem spune că procedura a fost corectă şi transparentă, întrebarea care rămâne este: ce s-a întâmplat cu „consultarea publică”? Şi mai e o întrebare: unde sunt busturile?

Pentru că în mijlocul Parcului Herăstrău nu sunt decât nişte capete de vreo 120 de centimetri, fapt pentru care locului i se spune deja „La căpăţâni”. Oficial, monumentul a fost foarte apreciat de primarii francofoni prezenţi anul trecut la Sommet-ul de la Bucureşti. Dar se pare că nu este la fel de apreciat şi de bucureşteni. Vă invităm să spuneţi pe site-ul www.gandul.info dacă vă plac sau nu capetele din Herăstrău.

Citește și: