569 vizualizări 11 aug 2008

Stresul acumulat la serviciu, incapacitatea de a avea o parteneră stabilă sau imaginea proastă de sine sunt câteva dintre cauzele care le pot induce bărbaţilor o impotenţă psihică, susţin psihologii. „Stresul este un factor extrem de important. Când vorbim despre stres, cei mai mulţi se gândesc la asta într-un mod general, ca fiind o stare de oboseală. Aceasta se manifestă şi în cazul impotenţei psihice, determinată în mod esenţial de stilul de viaţă pe care îl are omul în societatea contemporană. În momentul în care avem un loc de muncă unde satisfacţia este foarte scăzută, sigur că se acumulează elementele acestea de stres, care se răsfrâng asupra activităţii sexuale şi, prin urmare, în toată fenomenologia clinică a impotenţei psihice”, afirmă psiholog Hanibal Dumitraşcu, conf. univ. dr. la Universitatea Bucureşti.

Acesta consideră că absenţa unei partenere stabile conduce cel mai adesea la impotenţa psihică. „Donjuanismul, alergarea de la o parteneră la alta, sigur că nu are cum să contribuie la armonizarea relaţiei. Atunci când un bărbat practică acest «sport» şi îşi schimbă partenera foarte des înseamnă că el are probleme de încredere; e şi asta o formă psihologică – incapacitatea de a avea o legătură stabilă. În concluzie, donjuanismul, care este caracteristic mai ales bărbaţilor celibatari, poate să devină un element extrem de important în formele acestea de impotenţă psihică.

Dar dacă bărbaţii ar avea o relaţie stabilă şi o parteneră care să le ofere încredere, afectivitate, formele acestea de dezorganizare a vieţii sexuale ar fi mult mai mici”, subliniază psihologul. Specialiştii spun că incapacitatea de a avea o relaţie stabilă are efecte negative asupra performanţelor sexuale, pentru că un partener nou înseamnă o nouă „investiţie” din punct de vedere afectiv, iar actul sexual este un cumul de factori de natură emoţional-afectivă foarte importanţi.

„Sunt şi alte elemente extrem de importante, cum ar fi senzualitatea, pe care le pierdem din vedere atunci când practica sexuală înseamnă doar actul mecanic, fizic. Din punctul de vedere al personalităţii, bărbatul poate ajunge să aibă o imagine de sine deteriorată, slabă, din varii motive. Poate nu are o relaţie intimă stabilă sau raporturile cu partenera sunt tensionate, iar epuizarea aceasta fizică duce la cea funcţională şi, de aici, se poate ajunge la anxietate, angoasă – o întreagă patologie, cu un rol important în ceea ce priveşte impotenţa psihică”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Boala se vindecă prin psihoterapie

Spre deosebire de impotenţa fizică, cea psihică apare devreme. Potrivit psihologului, această disfuncţie a cărei cauză este una psihică poate să fie prezentă şi la bărbaţii tineri, de sub 35 de ani, iar după această vârstă, experienţa negativă acumulată de către fiecare face ca manifestarea psihopatologică să apară mai des. „De la 35 de ani încolo, foarte mulţi bărbaţi suferă de această formă de impotenţă; pe măsură ce înaintăm în vârstă, impotenţa apare din ce în ce mai des. În plus, această formă de impotenţă psihică este mult mai frecventă decât cea organică”, spune psihologul. 

Specialiştii ne liniştesc însă, spunând că impotenţa psihică poate fi vindecată, spre deosebire de cea organică. Psihologii apreciază că, în primul rând, ar trebui să se „umble” la factorii care declanşează această formă de impotenţă, respectiv la înlăturarea stresului şi a oboselii, la îmbunătăţirea imaginii de sine, la armonizarea relaţiei cu partenera, la permanentizarea unei relaţii – în situaţia în care bărbatul respectiv nu are o parteneră stabilă. Boala se vindecă prin psihoterapie, în funcţie de stadiul fiecăruia, într-un interval de câteva săptămâni sau câţiva ani, în cazul formelor profunde, susţin psihologii.
 

Citește și: