Mihai SCHIAU
1472 vizualizări 7 apr 2011

Femeia de 75 de ani care a lăsat fără internet trei ţări după ce a tăiat din greşeală cablurile optice a fost supranumită "hackerul cu lopată" de către presa engleză şi riscă trei ani de închisoare, scrie Huffington Post.

Cum Georgia furnizează 90% din internetul din Armenia, "sabotajul" involuntar al bătrânei a avut consecinţe catastrofale. Ţara de 3 milioane de locuitori a fost lăsată complet fără internet pentru cinci ore.

Citeşte şi: O pensionară de 75 de ani din Georgia a lăsat trei ţări fără conexiune la internet

Bătrâna neagă acuzaţiile şi se apără. "Uitaţi-vă la mine. Cum aş fi putut eu să tai un cablu atât de mare?", spune femeia de 75 de ani. Ea este susţinută de fiul ei, care neagă şi el acuzaţiile aduse mamei sale.

Imediat cum a fost detectată defecţiunea, o echipă a poliţiei a fost trimisă la locul incidentului, iar bătrâna a fost arestată. Chiar dacă a fost eliberată la puţin timp, din cauza vârstei înaintate, ea ar putea săvârşi o pedeapsă de trei ani în închisoare dacă va fi găsită vinovată.

Guardian scrie că, de obicei, cablul de internet din Georgia este "foarte bine protejat", dar alunecările de teren şi ploile torenţiale care au afectat ţara în ultima vreme au expus firele şi astfel au putut fi tăiate atât de uşor.

Femeia a tăiat internetul din greşeală, ea săpând de fapt după cupru. Aceasta este una dintre metodele uzuale de a face bani uşor în spaţiul fostei Uniuni Sovietice, scrie publicaţia britanică. Unii antreprenori au folosit tractoare pentru a scoate din pământ sute de metri de cabluri rămase fără utilizare după închiderea unui centru nuclear din Kazakhstan.

Citește și: