Laura HOLBAN
768 vizualizări 10 ian 2012

Compania Intel, prezentă la conferinţa internaţională organizată săptămâna trecută în cinstea lui Stephen Hawking, caută un nou sintetizator vocal pentru celebrul astro-fizician pe măsură ce boala sa îl lasă şi fără control asupra muşchilor faciali. Din momentul în care a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofică laterală, Hawking şi-a pierdut rând pe rând controlul asupra corpului şi asupra corzilor vocale. După ce şi-a pierdut integral vocea, a comunicat o vreme cu ajutorul unui interpret, iar acum se foloseşte de un sintetizator vocal care percepe mişcările feţei sale pentru a rosti cuvinte, metodă care în curând nu va mai fi eficientă deoarece britanicul a ajuns să formuleze abia un cuvânt pe minut, scrie Fox News.

Şeful Intel, Justin Rattner, a spus că echipa de cercetători Intel din Marea Britanie se află în căutarea unei metode prin care să-l ajute pe Hawking să comunice mai repede. "Momentan este doar un proiect de cercetare", a explicat Rattner pentru Associated Press, menţionând că echipa sa a început deja să lucreze.

Când avea doar 21 de ani, Stephen Hawking a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig sau scleroză amiotrifică laterală şi, deşi i s-a spus că va mai trăi doar câţiva ani, fizicianul a sărbătorit săptămâna trecută împlinirea vârstei de 70 de ani. În ciuda faptului că a reuşit să îşi continue cercetările, Hawking a întâmpinat multe greutăţi, rămânând fără glas şi chiar fără partenere de viaţă, acestea declarând că le este greu să îl îngrijească constant. Între timp, vocea lui Hawking a devenit cunoscută tuturor, sintetizatorul vocal reuşind să rostească cuvintele fizicianului pe un ton robotic şi monoton.

După ce i s-a construit acest sintetizator, Hawking reuşea să comunice cu o medie de 15 cuvinte pe minut, însă boala a avansat şi în curând ar putea rămâne fără nicio metodă de a se mai exprima. Rattner consideră că este timpul pentru o nouă soluţie, menţionând că trebuie luate în considerare tehnologii care înregistrează impulsurile nervoase şi chiar mişcările ochilor. "Vreau să găsim acea trăsătură facială care este potrivită să o manipuleze chiar şi Stephen", a conchis şeful Intel, menţionând că nu va fixa un termen limită pentru când se va construi acest nou aparat. În 1997, cei de la Intel i-au creat fizicianului britanic un laptop care îl ajuta să se conecteze la Internet, dar şi să manipuleze luminile şi uşile din casă, laptop conectat la mişcările din ochi ale lui Hawking.


Citește și: