Ionela SAMOILĂ
9919 vizualizări 4 nov 2012

Dacă în trecut persoanele singure erau nevoite să apeleze la întâlniri aranjate sau să aştepte chiar şi ani de zile ca destinul să le scoată în cale sufletul pereche, în zilele noastre găsirea partenerului este facilitată de servicii matrimoniale specializate.

O alternativă la clasicele anunţuri matrimoniale este SPPED DATING-ul, un sistem ce are ca scop organizarea de întâlniri rapide între persoane de sex opus, în urma cărora aceştia pot decide dacă vor să facă schimb de date de contact sau nu.

Metoda, folosită pentru "cuplarea" evreilor în trecut

Originile SPEED DATING-ului sunt asociate cu rabinul Yaacov Deyo, care, în anii *90, l-a promovat în rândul evreilor singuri din New York, cu scopul de a-i cupla. Primul eveniment oficial de tipul SPEED DATING a avut loc în anul 1998, într-o cafenea din Beverly Hills.

Odată cu promovarea lui într-un episod din celebrul serial „Sex and the City”, fenomenul a devenit tot mai popular, ajungând să fie exploatat de  tradiţionalele agenţii de matrimoniale, care şi-au specializat serviciile.

În prezent, în SUA există sute de astfel de agenţii de întâlniri. Conceptul a fost externalizat, ajungând la începutul anului 2010 şi în România, odată cu înfiinţarea primei agenţii de SPEED DATING de la noi din ţară.

FOTO: Single Bell

Înscrierea se face online, pe site-ul agenţiei, care le garantează clienţilor că vor beneficia de confidenţialitate. Mai întâi, participanţilor li se solicită să completeze un formular cu date despre ei, dar şi despre felul în care şi-ar dori să fie un potenţial partener. Ulterior, pe baza datelor personale furnizante de cei înscrişi, organizatorii selectează un număr egal de persoane de sex feminin, respectiv de sex masculin, de obicei între şapte şi 12, pentru a se întâlni într-un local din centrul capitalei.

Organizatorii au grijă ca persoanele de sex masculin şi feminin care urmează să participe la un SPEED DATING să aibă vârste apropiate, preferinţe şi ocupaţii asemănătoare, astfel încât şansele ca aceştia să lege prietenii să fie cât mai mari.

La începutul întâlnirii, participanţii primesc câte un ecuson cu numele lor, pe care îl poartă în piept pe toată durata evenimentului, astfel încât interlocutorii lor să-i poată identifica. În cadrul întâlnirii, fiecare are ocazia să vorbească, pe rând, timp de şapte minute, cu toţi ceilalţi participanţi. Astfel, cei prezenţi iau parte la un maraton de întâlniri rapide cu necunoscuţi şi acordă fiecărui interlocutor un calificativ, pe care îl notează pe un chestionar primit la începutul întâlnirii, iar la sfârşit îl predau organizatorilor.

Totul începe online

Pentru a vedea  cum merge exact acest tip de întâlniri, un reporter gândul a testat sistemul de întâlniri rapide, apelând la serviciile unei agenţii de Speed Dating din România. Pentru a putea participa la unul dintre evenimente, am creat un cont pe site-ul agenţiei, am încărcat o fotografie şi apoi am completat un formular cu date de contact şi informaţii personale: vârstă, ocupaţie, studii, venit, preferinţe. Ulterior, am accesat pagina evenimentelor, pentru mă înscrie la una dintre întâlnirile programate pentru următoarele zile. Preţul de participare este de 50 de lei, iar în aceşti bani este inclusă şi o consumaţie de până în 10 lei.

Întrucât profilul meu se potrivea cu cel al majorităţii înscrise până la acel moment, acceptul din partea organizatorilor a venit în scurt timp, prin email. Am fost înştiinţată cu privire la locul şi ora de desfăşurare a întâlnirii, dar i s-a cerut să ajungă cu 15 – 20 de minute mai devreme. În ziua întâlnirii am fost sunată de organizatori pentru a confirma prezenţa.

FOTO: Single Bell

Cu cinci minute înainte de ora 19.00, când începe maratonul de întâlniri dintre cei 12 băieţi şi cele 12 fete, la intrarea într-un local din centrul vechi al Capitalei, organizatorii îi întâmpină pe participanţi. Băieţii sunt invitaţi să se aşeze la câte o masă din sala de la parterul localului, în timp ce fetele sunt poftite la câte o masă din încăperea de la primul etaj al clădirii. Pe fiecare masă se află un bileţel cu un număr de la unu la 12, iar fiecare participant are în piept o etichetă cu numele său, pe care o primeşte la sosire. Sunt invitată să mă aşez la una dintre cele două mese rămase libere în sala de la etaj, cea în care se află fetele. Este masa cu numărul 12.

Decizia de a-l revedea se ia după şapte minute

Cele trei organizatoare explică fiecărui participant, pe rând, cum se va desfăşura întâlnirea, după care înmânează tuturor un chestionar unde trebuie notate impresiile despre fiecare interlocutor în parte. Este vorba despre o foaie A4 pe care se află un tabel cu trei coloane. Pe cea din stânga se scriu numelor interlocutorilor. În dreptul fiecărui nume, pe coloana din mijloc, se acordă interlocutorilor câte un calificativ de la 1 la 5. Cifra 1 se acordă persoanelor cu care crezi că nu eşti deloc compatibil, 2 persoanelor cu care crezi că eşti puţin compatibil, 3 persoanelor cu care vrei să legi o prietenie, 4 pentru persoanele cu care îţi doreşti să legi o prietenie care să ducă, eventual, spre o relaţie, 5 persoanelor cu care îţi doreşti doar o relaţie.

Atunci când oferi calificativul 3, îţi dai acordul ca persoana respectivă să primească datele tale de contact şi să păstraţi legătura. Completarea celei de-a treia coloane, cu o impresie generală lăsată de parteneri, este opţională.

Schimbaţi de clopoţel

FOTO: Facebook/Single Bell

După ce se explică aceste lucruri, se dă startul întâlnirilor. Băieţii sunt aduşi de organizatori la etajul superior, unde fiecare este invitat să se aşeze la masa uneia dintre fete pentru o discuţie de şapte minute. În scurt timp, încăperea este acaparată de sunetul vocilor care vorbesc în acelaşi timp. După cele şapte minute, gazda evenimentului sună dintr-un clopoţel pentru a anunţa trecerea la întâlnirea următoare, adică mutarea băieţilor la masa cu numărul mai mare cu unu decât cea de la care s-au ridicat.

La jumătatea maratonului de discuţii se ia o pauză de zece minute. Băieţii se ridică de la mese şi coboară în încăperea de la parter. Fetele merg la baie pentru a schimba impresii şi a-şi reîmprospăta machiajul. Una dintre ele afirmă că se află pentru a doua oară la un SPEED DATING, după ce, în urmă cu un an, s-a implicat într-o relaţie cu unul dintre cei pe care i-a cunoscut la un astfel de eveniment. O altă fată  mărturiseşte că este pentru a treia oară la un SPEED DATING şi că speră să-şi găsească sufletul pereche.

Ne întoarcem în încăperea de la etaj, unde continuă seria întâlnirilor de şapte minute.

FOTO: Facebook/Single Bell

La sfârşitul seriei de întâlniri, atât fetele, cât şi băieţii predau chestionarele organizatorilor, care promit să expedieze rezultatele evenimentului, prin email, în ziua următoare.

FOTO: Facebook/Single Bell

 

Citește și: