Tânărului i-a venit ideea după ce mama sa, ea însăşi suferind de această boală, a fost nevoită să-şi facă o dublă mastectomie pentru a supravieţui. Cantu, împreună cu alţi trei prieteni, este fondatorul companiei Higia Technologies, care se ocupă de aplicarea tehnologiei cu biosenzor inovaţiilor medicale şi este determinat să „ridice calitatea vieţii femeilor prin consolidarea unei metode cât se poate de profesioniste de auto-examinare, în scopul detectării timpurii şi eficiente a cancerului la sân”. 
 
Sutienul inventat de adolescentul mexican se numeşte EVA, sutienul de „auto-examinare” şi le este util mai ales femeilor care ştiu că au o predispoziţie genetică pentru cancer la sân. Tinerii spun că e mai rapid, mai ieftin şi mai puţin invaziv decât mamografiile, examene medicale pentru care trebuie să aştepţi, uneori, cu lunile. 
 
Cei 200 de biosenzori pe care îi conţine acest sutien „scanează” practic suprafaţa sânului şi înregistrează schimbările în materie de temperatură sau dimensiune, tehnică evident mult mai precisă decât autoevaluarea. Astfel, o creştere în formă, dimensiune sau temperatură ar putea sugera un flux sanguin crescut, fapt care ar putea reflecta că vasele de sânge consumă ceva anume, simptome frecvente în unele tipuri de cancer. 
 
„Imediat ce apare o malformaţie a sânului sau o tumoare, există şi un exces de vascularizaţie. Cu cât e mai dens fluxul sanguin, cu atât şi temperatura creşte”, a spus Julian pentru Infobae. În fapt, tânărul a şi câştigat de curând premiul cel mare la Global Student Entrepreneur Awards. 
 
În plus, nici nu trebuie să renunţi la mult iubita lenjerie intimă, pentru că acest sutien trebuie purtat aproximativ o oră şi jumătate în fiecare săptămână, pentru a înregistra schimbările apărute. 
 
 
 

Citește și: