Diana Marcu
121 vizualizări 10 nov 2010

Iris va urca din nou pe scenă la sfârşitul acestei luni când, la Sala Palatului, va susţine concertul "12 Porţi". Acesta este şi numele celui mai recent material discografic al legendarei trupe româneşti, lansat miercuri, la Bucureşti. Un album la care s-a lucrat aproape un an, după cum a spus basistul Iris, Doru Borobeică, şi care cuprinde 12 piese din cele 17 create. "Nu ne grăbim la partea de compoziţie şi încercăm să atingem perfecţiunea", a declarat la rândul său bateristul Nelu Dumitrescu.

Trei studiouri au fost implicate în realizarea acestui album semnat de producătorul Mihai Alexandru. Fost chitarist la Iris, în urmă cu 25 de ani, muzicianul Mihai Alexandru a fost preferatul vechilor săi colegi de trupă pentru a le produce noul material discografic, la realizarea căruia au participat trei studiouri. El l-a înlocuit pe Mihai Godoroja, cel care a fost producătorul Irişilor vreme de 13 ani. "Trebuia să se ducă trupa Iris şi spre radio şi spre un sound mai apropiat de anii noştri", a mai spus Mihai Alexandru. "Nu trebuie să asculte Iris doar cei trecuţi de 35 de ani", a încheiat producătorul.

Costi Rădoacă este textierul pieselor de pe albumul "12 Porţi" şi, totodată, regizorul evenimentului din 21 noiembrie, de la Sala Palatului. "Va fi mai mult decât un concert, va fi un spectacol, o integrală cu efecte multimedia, cu dans şi lumini, ce va dura două ore. Titlul albumului este inspirat de numărul biblic «12»", a mai precizat Rădoacă, dezvăluind totodată că spectacolul de lansare este conceput "ca o imensă închisoare în care vor exista 12 porţi". "Consider că toţi trăim într-o închisoare, de noi depinde cum deschidem aceste porţi sau cum le închidem. Sunt douăsprezece stări umane spre a căuta ceva: pe Dumnezeu, mântuirea, viaţa de apoi. Cred că "12 Porţi" este o integrală a sufletului", a mai spus Constantin Rădoacă.

Minculescu: "Să-l ascultaţi de 12 ori pe zi"

Pentru vocea Iris, Cristi Minculescu, noul album este "o mare bucurie", având în vedere evenimentele de anul trecut. "Îmi scot pălăria în faţa voastră pentru suport moral, mai ales anul trecut. Vă mulţumesc din inimă", a spus Minculescu care-şi doreşte ca "12 Porţi" "să fie ascultat de douăsprezece ori pe zi".

Cristi Minculescu a fost supus, anul trecut, în martie, unui transplant hepatic la o clinică din Germania, donatorul fiind chiar soţia sa, Rodica. De la acel moment, el a mai suferit două intervenţii chirurgicale. În vârstă de 50 de ani, artistul suferă de o boală ereditară, polichistică hepato-renală, moştenită de la tatăl său. Această boală se caracterizează prin apariţia în ficat şi rinichi a unor chisturi, care evoluează şi pot duce la afectarea funcţiilor organelor.

"12 Porţi" este lansat de Iris după o pauză de trei ani de la precedentul album, "Cei Ce Vor Fi". Pentru vânzările de la "Cei Ce Vor Fi", Irişii, respectiv Valter Popa (chitară), Ion "Nelu" Dumitrescu (baterie), Doru "Boro" Borobeică (bas), Cristian Minculescu (voce) şi invitatul permanent Relu Marin (clape) au primit miercuri Discul de Platină.

Citește și: