Adriana Stanca
1864 vizualizări 28 ian 2015

O jurnalistă din SUA a publicat recent un articol în care vorbeşte despre „istoria ciudată a avortului în România”. Susan Olasky citează datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora rata întreruperilor de sarcină în ţara noastră este cea mai mare din Europa: 480 de avorturi pentru fiecare 1.000 de naşteri.

Americanca pune aceste statistici în contextul situaţiei dificile din perioada comunistă, când româncele „au folosit avortul ca pe un mijloc de contracepţie”.

„Timp de decenii, femeile din România au folosit avortul ca pe un mijloc de contracepţie, excepţie făcând o perioadă în care la conducere s-a aflat dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu. În vreme ce alţi lideri comunişti din lume au încurajat această practică, Ceauşescu a interzis-o”, a scris Susan Olasky. „Când a venit la putere, la jumătatea anilor ’60, Ceauşescu visa la gloria României. Pentru a-şi îndeplini aceste visuri, avea nevoie de mai mulţi oameni, dar la vremea respectivă rata natalităţii era în scădere. Aşadar, Ceauşescu a implementat Decretul 770, interzicând contracepţia şi avortul în cazul femeilor mai tinere de 40 de ani”, a mai precizat ea.

Jurnalista precizează, însă, în continuare că liderul Partidului Comunist a luat decizia respectivă nu pentru că ar fi fost îngrijorat pentru copiii încă nenăscuţi sau dintr-o dilemă de moralitate.

„El credea că toţi copii aparţineau statului.Fetusul este proprietarea întregii societăţi, spune el. Oricine evită să facă copii este un dezertor care abandonează legile continuităţii naţionale”, afirmă Olasky.

„(...) Guvernul a primit ajutorul poliţiei şi procurorilor pentru a impune cu forţa respectivul decret. Ţineau o evidenţă a menstruaţiilor femeilor şi le chestionau pe acelea care nu reuşeau să rămână însărcinate. Rezultatul a apărut imediat. Cu un an înainte de decret, româncele făcuseră 973.000 de avorturi legale. În anul următor, au făcut doar 206.000. Femeile au recurs totuşi la avorturi ilegale, deseori rămânând cu sechele permanente din cauza procedurilor sau chiar pierzându-şi viaţa”, a mai amintit jurnalista.

După Revoluţia din 1989, Decretul 770 a fost anulat, precizează Susan Olasky, iar avortul a devenit legal şi destul de comun ca practică medicală.

„În anul următor (1990, n. red), româncele au făcut un milion de avorturi, adică de trei ori mai multe decât naşterile înregistrate”, precizează ea. „Acum, 25 de ani mai târziu, rata avorturilor a scăzut, dar rămâne în continuare cea mai ridicată din Europa. Şi mulţi români văd avortul ca pe una dintre libertăţile greu câştigate după comunism. Ceauşescu a lăsat o moştenire amară, pe care cei care sunt pro-viaţă încearcă încă să o destrame”, conchide jurnalista Susan Olasky.

Citește și: