49 vizualizări 10 ian 2010

În 1997, James Cameron dădea lovitura cu "Titanic". Drama cu DiCaprio şi Winslet drept protagonişti avea să facă istorie, rămânând, până în prezent, liderul clasamentului care cuprinde filmele cu cele mai mari încasări din istorie. Dacă "Titanic" a adunat 1,8 miliarde de dolari, "Avatar", senzaţia sfârşitului de an 2009, a obţinut deja 1,14 miliarde, la doar o lună de la lansare. Clasată deja pe poziţia a doua în topul încasărilor, povestea cu eroi albaştri are toate şansele s-o depăşească pe cea de acum 13 ani. "Avatar" şi-a mai trecut alte două recorduri în cont: este filmul care a adunat cel mai repede 1 miliard de dolari din bilete, dar şi cea mai costisitoare peliculă realizată până în prezent (bugetul său însumează 240 de milioane de dolari).

Întâlnire cu singurul supravieţuitor de la Hiroshima şi Nagasaki

Cameron se află, deci, în postura deloc accesibilă a cineastului care a regizat cele mai de succes două producţii din toate timpurile. Reacţia publicului de pe toate meridianele nu l-a determinat, totuşi, să se răsfeţe cu vacanţă prelungită pe vreo insulă exotică şi exclusivistă. Cameron a achiziţionat deja drepturile de ecranizare a cărţii "The Last Train from Hiroshima: The Survivors Look Back", a lui Charles Pellegrino. Regizorul s-a documentat pentru această viitoare producţie încă din timpul turneului de promovare a SF-ului "Avatar". A folosit una dintre zilele petrecute în Japonia (mai precis 22 decembrie 2009) pentru a-l vizita, împreună cu Pellegrino, pe Tsutomu Yamaguchi, singurul supravieţuitor al ambelor atacuri cu bombă atomică din cel De-al Doilea Război Mondial. La respectiva întâlnire, venerabilul japonez i-a spus lui Cameron, în limba engleză: "Cred că este destinul vostru să faceţi un film despre armele nucleare". Yamaguchi a decedat, însă, pe 4 ianuarie 2010, astfel că nu va mai putea viziona varianta pentru cinema a cărţii.

Revenind la "Avatar", regizorul canadian plănuieşte două continuări la epopeea care se petrece cu două secole după vremurile în care trăim. "Părintele" filmului vorbea încă din 2006 despre "Avatar" ca despre o serie de trei filme.

Presa britanică susţine că preconizatele continuări ar fi posibile datorită tehnologiei de la Weta Digital şi Industrial Light and Magic, dar şi finalului deschis al peliculei care rulează în prezent în cinematografe. Cu trei ani în urmă, Cameron condiţiona realizarea celor două sequeluri de succesul obţinut de "Avatar". Cum filmul a creat deja isterie planetară, onorabilul James nu mai are nicio scuză, în cazul în care renunţă la continuări. Fanii megaproducţiei îşi vor revedea, în partea a doua şi a treia a filmului, favoriţii din pelicula-mamă: Jake Sully şi Neytiri.

Citește și: