Gandul.info
Ana Obretin - Mediafax
1266 vizualizări 10 aug 2018

Jean-Michel Jarre a pierdut procesul deschis la o instanţă din Franţa pentru anularea testamentului tatălui său, Maurice Jarre, celebru pentru coloanele sonore ale unor filme precum "Doctor Jivago" şi "Lawrence al Arabiei".

"Sora mea Stephanie şi cu mine vom duce cazul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru nerespectarea drepturilor familiale şi pentru încălcarea excesivă a dreptului privind securitatea legală", scrie artistul francez într-un articol publicat vineri în Le Parisien.

Un alt gigant al muzicii franceze, Johnny Hallyday, şi-a dezmoştenit copiii, iar aceştia sunt în prezent implicaţi într-un conflict judiciar cu văduva artistului, Laeticia Smet.

În Franţa, dreptul copiilor la moştenirea lăsată de părinţi este protejat. Însă Hallyday şi Laeticia s-au mutat în SUA cu mulţi ani înaintea decesului cântăreţului - în decembrie 2017 -, iar acesta şi-a redactat testamentul potrivit legislaţiei californiene.

Cazul lui Jean-Michel Jarre este similar.

În septembrie 2017, Curtea Supremă din Franţa a decis în favoarea dispoziţiilor testamentare ale lui Maurice Jarre, care şi-a lăsat averea ultimei soţii, Fong F. Khong, printr-un "fond familial", o structură legală validă în California.

Jean-Michel, în vârstă de 69 de ani, spune că "dreptul de a moşteni nu se referă doar la bani, are ramificaţii în zone mai importante, precum protejarea legăturilor familiale, iar, în ceea ce priveşte creatorii, drepturile spirituale ale artiştilor".

"Să împiedici accesul la o fotografie sau un bun personal al mamei sau al tatălui. Asta este şocant", consideră Jean-Michel Jarre.

Maurice Jarre a murit în 2009, la vârsta de 84 de ani, la Los Angeles, din cauza cancerului. A câştigat primul premiu Oscar în 1963, pentru coloana sonoră a filmului "Lawrence al Arabiei", şi, trei ani mai târziu, a primit un al doilea trofeu, pentru "Doctor Jivago". În 1985, a fost recompensat cu un al treilea Oscar, pentru coloana sonoră a filmului "O călătorie în India/ A Passage to India".

Jean-Michel Jarre a devenit celebru datorită concertelor uriaşe pe care le-a susţinut în toate colţurile lumii, fiind considerat artistul francez care a adunat cel mai mare număr de spectatori din lume, la fiecare dintre reprezentaţiile sale: sute de mii de oameni au asistat la show-urile sale din oraşe precum Hong Kong, Londra şi Beijing şi trei milioane, la concertul de la Moscova din 1997.

Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără "Oxygène" (1976), "Equinoxe" (1978), "Magnetic Fields/ Les Chants Magnétiques" (1981), "Zoolook" (1984), "Metamorphoses" (2000), "Téo & Téa" (2007).

Foto: Hepta

 

Citește și: