60 vizualizări 12 feb 2009

Se spune că jocurile precum şahul, tetrisul, sudokul şi puzzle-ul pot reduce riscul apariţiei Alzheimerului, însă cercetătorii americani de la Organizaţia de Sănătate Lifespan din Statele Unite ale Americii dezmint acest lucru. Oamenii de ştiinţă spun că aceste jocuri care stimulează inteligenţa nu au nici o legătură cu deteriorarea din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului. „Modul de viaţă, alimentaţia şi psihicul nostru sunt cel care favorizează apariţia acestei boli. Lucrurile care fac bine inimii sunt identice cu cele care fac bine şi creierului”, spune Neil Hunt, preşedintele Societăţii Alzheimer. Acesta adaugă că exerciţiile în aer liber, fructele şi legumele pot reduce riscul apariţiei acestei boli.

Cercetătorii de la Organizaţia de Sănătate Lifespan din Statele Unite ale Americii au realizat un studiu pe un eşantion de aproximativ 100 de elevi cu vârste până în 10 ani care au fost monitorizaţi pe o perioadă de un an. Astfel, specialiştii americani i-au pus pe subiecţi ca pe lângă activitatea extraşcolară a fiecărui copil, elevii să petreacă cel mult o jumătate de oră juducându-se unul dintre jocurile care stimulează inteligenţa.

În acelaşi timp, cercetătorii le-au urmărit elevilor şi performanţele şcolare. La sfârşitul anului şcolar, specialiştii americani au comparat mediile elevilor din perioada studiului şi mediile copiilor din anii trecuţi.

„Schimbări majore în privinţa mediilor nu au existat. Dacă într-un an trecut un copil a avut media opt, în anul în care s-a desfăşurat studiul, copilul a urcat până la nouă. Dar există şi elevi ale căror medii au scăzut sau nu s-au schimbat”, spune Peter Snyder, coordonator al studiului. Cercetătorul mai subliniază şi faptul că dacă aceste jocuri nu au putut stimula memoria copiilor cu atât mai mult nu o pot stimula pe cea a oamenilor în vârstă.

 

Citește și: