Lucian Vasilescu
188 vizualizări 19 mar 2017

Muzicianul Chuck Berry s-a stins din viaţă, sâmbătă, la 90 de ani, la reşedinţa sa din Missouri.

La dispariţia lui Chuck Berry, Mick Jagger (The Rolling Stones) a scris, pe o reţea de socializare: "Sunt extrem de trist la aflarea veştii. Vreau să-i mulţumesc lui Chuck Berry pentru toate cântecele pe care ni le-a dăruit şi care ne-au inspirat. El şi muzica lui ne-au luminat adolescenţa, el a dat viaţă visului nostru de a deveni muzicieni. Cuvintele cântecelor sale strălucitoare luminează faimosul «Vis American». Chuck, ai fost incredibil, iar muzica ta va răsuna mereu în sufletele noastre."

Iar muzica lui Berry va răsuna, pentru totdeauna, şi printre stele. La propriu.

În 1977, la bordul navei Voyager, lansată de NASA, a fost plasat un disc – Voyager Golden Records – care conţinea, în eventualitatea că va ajunge în mâinile unei alte civilizaţii, o seamă de informaţii relevante despre noi. Despre pământeni. Printre aceste informaţii identitare s-a numărat şi piesa "Johnny B.Goode" a lui Berry.

"Johnny B.Goode" spune povestea unui puşti de la ţară, analfabet, care visează să devină şi chiar devine un star al chitarei. În mare parte autobiografică, povestea a impresionat puternic publicul – atât pe albi, cât şi pe negri, lucru nu tocmai simplu de realizat în 1958, anul în care a fost lansat.

La bordul lui Voyager 1, "Johnny B.Goode" a ajuns în spaţiul interstelar şi este pregătit pentru o călătorie de câteva zeci de mii de ani.

Peste timp, "Johnny B.Goode" a ajuns să fie considerat certificatul de naştere al rock’n roll-ului.

În anul 2004, conform revistei Rolling Stones, "Johnny B.Goode" ocupa poziţia a şaptea în clasamentul celor mai mari cântece compuse vreodată, în vreme ce, cu un an înainte, Chuck Berry fusese plasat pe poziţia a şasea într-un clasament al celor mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor.

La bordul lui Voyager 1, "Johnny B.Goode" este pregătit pentru o călătorie de câteva zeci de mii de ani – în vreme ce noi îl puteam asculta, cu recunoştinţă, pe Pământ.

"Visul American" este la un click distanţă, cum se spune. Un vis cu Chuck Berry, John Lennon, Julian Lennon & Keith Richards. Aici:

https://www.youtube.com/watch?v=5YcPtitpLkk

Drum bun, Johnny, drum bun, Chuck, locul vostru chiar acolo este: printre stele.

 

Citește și: