Silviu Bănilă
553 vizualizări 1 feb 2019
Într-o primă imagine din filmul Minamata, regizat de Andrew Levitas, care l-a înrolat şi pe Bill Nighy în proiect, îl putem vedea pe Johnny Depp în rolul fotografului de război W. Eugene Smith.
 
 
Andrew Levitas regizează filmul după un scenariu de David K. Kessler, care a adaptat cartea scrisă de Aileen Mioko Smith şi W. Eugene Smith, transmite The Hollywood Reporter.
 
În thriller-ul Minamata, Smith (Depp) încearcă să mediatizeze cazul unei companii responsabilă pentru otrăvirea locuitorilor din Minamata, Japonia, în 1971. Gloria zilelor din cel de-al Doilea Război Mondial a apus şi Smith este izolat, deconectat de la societate şi carieră. Un vechi prieten, care reprezintă celebra publicaţie Life (Nighy) îl convinge pe Smith să se întoarcă în Japonia, pentru a expune o poveste îngrozitoare: anihilarea unei întregi comunităţi de pe coasta Japoniei.
 
 
foto: captură The Hollywood Reporter
 
William Eugene Smith (1918-1978) a fost un fotoreporter american, descris drept „cel mai important fotograf american care a dezvoltat eseul editorial fotografic”.
 
Smith a realizat numeroase fotografii în timpul celui de al Doilea Război Mondial, dar a documentat şi poluarea devastatoare din Minamata, Japonia.
 
Albumul său de fotografie din 1948, Country Doctor, realizat pentru revista Life, este considerat drept „primul reportaj fotografic extins” din istoria fotografiei.
 
 
În ianuarie 1972, Smith a fost atacat de angajaţii Chisso Company (cea responsabilă pentru poluarea din Minamata), în Tokyo. Aceştia au încercat să împiedice publicarea materialelor despre efectele BOLII MINAMATA asupra lumii. Smith a supravieţuit atacului, dar a suferit leziuni iremediabile la un ochi.
 
sursa
 
Boala Minamata (sau Chisso-Minamata) este un sindrom NEUROLOGIC, cauzat de otrăvirea gravă cu MERCUR. Printre simptomele devastatoare se numără ataxia, paralizia membrelor, slăbiciunea muşchilor, pierderea vederii, a auzului, a vorbitului. În cazuri extreme, boala duce la nebunie, paralizie, comă şi DECES, după săptămâni de agonie. O formă congenitală a bolii poate afecta fetuşii în pântecul mamei.
 
Boala a fost descoperită iniţial în oraşul Minamata din prefectura Kumamoto din Japonia, în 1956. Aceasta a fost cauzată de deversarea de metilmercur în apa reziduală de către compania chimică Chisso Corporation, care a poluat regiunea între 1932-1968.
 
Agentul chimic extrem de toxic, acumulat în peştele din Golful Minamata şi Marea Shiranui, a dus la otrăvirea populaţiei. Oameni, câini, pisici, porci au continuat să moară timp de 36 de ani, iar guvernul şi compania au luat măsuri MINORE pentru a preveni poluarea. În cazul animalelor, efectele au fost dintre cele mai severe (pisicile bolnave sufereau de „febra pisicii dansatoare”, o afecţiune devastatoare pentru muşchi).
 
La nivelul lunii martie 2001, 2.265 victime ale bolii Minamata au fost înregistrate oficial, 1.784 din acestea decedând. De asemenea, peste 10.000 de persoane au primit compensaţii financiare de la Chisso. În 2004, Chisso Corporation a plătit 86 milioane de dolari reprezentând daune materiale şi a fost nevoită să ducă la bun sfârşit decontaminarea zonei. O a doua epidemie de Minamata a fost constatată în Prefectura Niigata, în 1965. 
 
 
 
sursa
 
 
sursa

Citește și: