Carmen Dumitrescu Rusan
85 vizualizări 25 apr 2019

În Joia Mare, an de an, în sudul judeţului Dolj, la Bechet, se face „Vărsatul ritual de apă”. Ritualul se desfăşoară la primele ore ale dimineţii de către femei însoţite de copile cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, „Vărsatul ritual de apă” este un obicei unic.

„Femeile din Bechet îşi pregătesc dinainte locul ales pentru vărsatul apei, pe malul Jieţului, loc curat, pe care îl marchează cu nuiele din salcie verde, îndoite în arcade şi înfipte în pământ. În dimineaţa de Joimari, însoţite de câte o copilă de 10-12 ani, merg la locul stabilit cu o găletuşă şi o ulcică spre a săvârşi ritualul vărsării apei, atât pentru cei morţi, cât şi pentru cei vii. Fiecare mort este strigat pe nume şi primeşte ulcica cu apă aruncată din Jieţ pe sub arcada de salcie”, a declarat Amelia Etegan, directorul CJCPCT Dolj.

Obiceiul continuă cu aprinderea lumânărilor, după care femeile se îndreaptă spre cimitir.

„Sunt puse apoi lumânări aprinse în nişte trochiţe care se aşează pe apa Jieţului şi sunt purtate pe valuri. Alte lumânări se aprind pe nisip având acelaşi rol ca şi focurile aprinse la morminte: să încălzească morţii, să le deschidă calea venirii pe pământ în zilele Paştelui. De aici, femeile împreună cu fetiţele merg la cimitir cu găleţile cu apă şi cu colacii pe care i-au pregătit special şi-i împart împreună cu produse de post", a mai spus Amelia Etegan.

Un alt obicei doljean este „Joimărica” şi are loc tot în Joia Mare, când copiii adună ouă pentru Paşte.

„Joimărica” sau „Joimăriţa” era, în vechime, reprezentată ca o femeie hidoasă si neîndurătoare, soră cu Muma Pădurii, care pedepsea femeile leneşe, mai cu seamă pe cele care, nedozându-şi cum se cuvine timpul, lucrau după asfinţitul soarelui.

Copiii care merg la colindat cu „Joimărica” rostesc un colind satiric - ameninţător, iar la final primesc ouă vopsite.

Citește și: