Silviu Bănilă
380 vizualizări 28 nov 2018

În 2010, bucătarul-şef Jose Andres, care este şi activist, a înfiinţat World Central Kitchen, un ONG care, încă de la începuturile sale, a oferit hrană oamenilor din zonele afectate de dezastre naturale, precum Houston, Texas, Carolina sau chiar Guatemala, scrie The Independent.

După dezastrul lăsat în urmă de Uraganul Maria, în 2017, Andres şi echipa sa au oferit ajutor şi hrană victimelor din Puerto Rico.

Bucătarul-şef născut în Spania şi World Central Kitchen au oferit mai bine de trei milioane de mese, în urma catastrofelor naturale.

Suntem uimiţi de cei care au făcut posibilă această Zi a Recunoştinţei: 3 tone de curcan, 1,5 tone de piure, peste 1.000 de voluntari! Vă mulţumim tuturor!

Andres şi organizaţia lui şi-au îndreptat atenţia spre California, unde bucătarul-şef de 49 de ani s-a concentrat asupra hrănirii supravieţuitorilor incendiilor de vegetaţie.

De Ziua Recunoştinţei, Andres, ajutat de colegi şi voluntari, au hrănit 15.000 de persoane aflate într-o tabără pentru refugiaţii din calea incendiilor ce au afectat California.

Eforturile sale nu au rămas neobservate - dincolo de dobândirea unui loc în clasamentul Times Most Influential People ai anului 2018 şi al unui premiu James Beard House 2018 pentru Filantropul Anului, Andres a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în Maryland.

„Datorită acţiunilor domnului Andres, milioane de oameni au fost hrăniţi. Este cea mai frecventă nevoie umană şi Andres a dovedit că este un adevărat AS în spectrul umanitar”, a declarat politicianul John Delaney, din Camera Reprezentanţilor, care l-a nominalizat pe Andres. „Cu un spirit incredibil şi o minte inovatoare, Andres a rezolvat una din cele mai grave probleme şi a furnizat un drum nou pentru liderii lumii, care trebuie să ofere MAI MULT celor afectaţi de viitoarele dezastre naturale”.

Despre nominalizarea incredibilă, o onoare demnă de Barack Obama şi Maica Tereza, bucătarul-şef nu a dorit să vorbească prea mult: „Oh, wow. Ei nominalizează pe oricine”.

Andres a afişat aceeaşi atitudine modestă şi pe Twitter: „Prietene, nu ştiu dacă este adevărat, dar dacă este, sunt măgulit. Sunt doar unul dintre miile de oameni care au ajutat la hrănirea celor nevoiaşi, în fiecare, zi, în toată lumea, fără să aştepte recunoştinţă...”

Dacă va câştiga (chiar dacă NOMINALIZAREA în sine reprezintă un fapt istoric), Andres va deveni primul bucătar-şef care este onorat cu Premiul Nobel pentru pace.

Bucătari în Acţiune: Jose Andres livrează 200 de mese pacienţilor Spitalului UPR din Puerto Rico

Citește și: