520 vizualizări 25 oct 2007

Pentru o excursie organizată pe cont propriu, doar din câteva click-uri pe internet, Germania este probabil ţara ideală. Trans­portul public urban şi căile ferate funcţionează perfect, informaţiile pentru turişti sunt disponibile la tot pasul dacă rupi măcar câteva vorbe în engleză, iar de când operatori low-cost ca Germanwings sau Blue Air au început să zboare pe ruta Bucureşti-Koln nici drumul cu avionul nu mai costă prea mult. Cu toate taxele incluse bile­tul dus-întors, rezervat din iunie pentru octombrie, a costat 130 de euro de persoană la Germanwings.

 Odată ajuns pe aeroportul Koln-Bonn lucrurile sunt aproape incredibil de simple: urmezi indicatoarele până la staţia de cale ferată, aflată sub terminal, dai 2 euro şi 30 de cenţi pe bilet, şi vreme de 90 de minute poţi lua oricare din trenurile  care trec din sfert în sfert de oră spre gara centrală din Koln. După o călătorie de 17 minute ieşi din gară şi peisajul îţi taie răsuflarea: ai de urcat doar 30 de trepte ca să ajungi pe esplanada Domului, iar dantelăria de piatră a uriaşei clădiri parcă se prăbuşeşte peste tine. 

Dacă eşti familiarizat cât de cât cu oraşul, din gară intri direct la metrou şi, cu 1,2 euro, ajungi în orice punct din zona centrală a oraşului, unde se află majoritatea hotelurilor. Dacă nu, e bine de ştiut că taxiul nu e aberant de scump: o călătorie de peste 4 kilometri, de la gară la piaţa Barbarossa, cu un Mercedes nou, costă 7 euro cu tot cu ciubuc. Iar noţiunea de taximetrişti ţepari specializaţi în jumulit străini nu există: taxiurile aşteaptă cuminţi, la coadă, iar dacă încerci să te sui într-unul aflat mai în spate eşti îndrumat politicos spre cel aflat în fruntea şirului.

La hotel afli că şi rezervările făcute prin internet cu câteva luni în urmă funcţionează fără probleme, chiar dacă vii din România. Iar preţurile sunt  rezonabile, între 30 şi 40 de euro de persoană cu mic dejun inclus, la hoteluri de 2-3 stele situate în centrul istoric. Trebuie doar să alegi perioade în care nu se desfăşoară vreo expoziţie la uriaşul centru Koln Messe, pentru că pe durata acestor evenimente preţurile la hotelurile din oraş “explodează”.

Turism cultural? Kein Problem!

De departe cel mai important oraş din zona Renaniei, Kolnul se laudă cu o istorie de 2000 de ani şi cu monumente ieşite din comun. Domul gotic este cel mai spectaculos şi cel mai cunoscut, dar oraşul mai adăposteşte 12 biserici romanice, dintre care unele au o vechime de peste un mileniu.

În ciuda bombardamentelor sălbatice care au redus Kolnul la un morman de moloz în timpul războiului, făcând 20.000 de morţi, clădirile care vorbesc despre istoria multimilenară a metropolei renane sunt încă în picioare şi uimesc şi azi turiştii. Pe lângă bisericile străvechi mai merită vizitate primăria, vechiul arsenal transformat în muzeu şi extrem de pitoreştile porţi medievale ale oraşului. De asemenea, lângă Dom se află muzeul romano-german, cu exponate de mare valoare, printre care câteva superbe mo­zaicuri din vilele anticei Colo­nia Agripinensis. Kolnul nu este însă nici pe departe un oraş încremenit în trecut.

Bruhl, Bonn şi o croazieră pe Rin cu 23 de euro

 La 20 de kilometri de Koln, în orăşelul Bruhl, se află palatul Augustusburg, un Versailles german clădit în secolul XVIII de prinţul-episcop Clemens August. Probabil că prin alte ţări s-ar fi organizat excursii opţionale de vreo 20 de euro de persoană pentru vizitarea Augustusburgului, dar la Koln ajunge să iei tramvaiul 18, la un preţ de 3,2 euro de persoană. Cobori la Bruhl-centru, o iei pe pietonalul din zona veche a oraşului, şi te trezeşti în grădinile palatului, care se vizitează gratis. Ca să vizitezi castelul , folosit de guvernul federal german pentru găzduirea înalţilor oaspeţi străini, mai dai 4 euro, iar dacă te ţin picioarele traversezi imensul parc şi vizitezi castelul de vânătoare Falkenlust.

 Dacă ieşi de la Augustusburg pe poarta principală dai chiar în gara Bruhl-ului, iar de aici mai dai 4.10 euro pe un bilet de tren până la Bonn, capitala federală din epoca războiului rece. În prezent doar un puternic centru universitar, Bonn-ul se mândreşte cu o superbă catedrală, denumită Munster, ale cărei origini urcă până în secolul IV după Christos. Pe locul unei cripte martirice au fost ridicate succesiv mai multe biserici, carolingiană, romanică şi gotică, iar actuala construcţie domină centrul oraşului.

 De la Bonn ar fi păcat să te întorci la Koln cu trenul: ambele oraşe sunt situate pe malul Rinului, iar vaporaşul face doar două ore megând în aval. Un bilet costă între 10 şi 16 euro, iar peisajul este superb. Pentru cei care au o zi la dispoziţie, este însă recomandabil un drum cu trenul la Mainz, dimineaţa devreme, şi plecarea la ora 8.15 în croaziera de o zi pe Rinul superior. Imaginile oferite de castelele cocoţate pe stâncile ce străjuiesc fluviul sunt  de neuitat.

Aachen, capitala lui Carol cel Mare

Aachenul, vechiul Aix-la-Chapelle al lui Charlemagne, este doar la o oră şi cinci minute de mers cu trenul de la Koln, biletul dus-întors costă 15.5 euro de persoană,  iar ziua cursele se succed la fiecare jumătate de oră.  Evident, oricine ajunge aici viziteză Domul lui Carol cel Mare, şi chiar la final de octombrie întâlneşti turişti veniţi din toate colţurile lumii, de la ruşi la spanioli şi de la japonezi la americani. În fond, este vorba despre primul monument din Germania inclus pe lista UNESCO. Aachenul nu se reduce însă la relicvele epocii carolingiene: întreg centrul oraşului este extrem de pitoresc, iar străzile din jurul impresionantei primării medievale adăpostesc sumedenie de cârciumi care funcţionează neîntrerupt de vreo 500 de ani.


Info plus:

Shopping? NATÜRLICH!

Chiar din faţa Domului pleacă Hohe Strasse, o pietonală pe care se înşiruiesc, unul lângă altul, magazine ale celor mai cunoscute firme de modă, bijuterii sau ceasuri de lux. Pe-aici şi un bărbat total neinteresat de cumpărături tot aruncă un ochi în trei-patru vitrine, iar o femeie pierde cu siguranţă o zi întreagă. De pe Hohe faci stânga pe  Schildergasse, alt pietonal comercial, flancat tot de magazine şi de imense galerii comerciale. De la intersecţia cu Hohe până la Neumarkt, vechea piaţă de vite a oraşului din secolul XI, întâlneşti pe Schildergasse vreo 5-6 galerii mai mari decât magazinul Unirea, plus alte câteva zeci de magazine de firmă. Bani să ai, că de cumpărat găseşti absolut orice, de la ceasuri Lange&Sohne de 50.000 de euro bucata la tenişi reduşi de la 100 la 20 de euro.

 

Citește și: