752 vizualizări 7 mai 2010

Un miliard de dolari. Aceasta este suma pe care România a aruncat-o la gunoi pentru combinatul de la Krivoi Rog, de pe urma căruia nu a profitat niciodată. Minuţioasa anchetă despre situaţia combinatului difuzată în urmă cu aproape două luni în emisiunea "România, te iubesc!" nu a fost lipsită de urmări. Directorul ARCOM a fost demis şi o comisie de la Bucureşti a fost în control la Krivoi Rog. Duminică, 9 mai, de la ora 18, la Pro Tv va fi difuzat încă un material despre ceea ce se întâmplă la combinatul care costă bugetul României aproape două milioane de dolari pe ani, fără a da absolut nimic la schimb.

Concluzia la care au ajuns cei trei membri ai comisiei de anchetă este cel puţin interesantă: în urma verificărilor nu au fost identificate urme de distrugere, doar deteriorări cauzate de trecerea unui interval mare de timp de la montare. Mai mult, comunicatul oficial precizează că anual au avut loc inventarieri şi, pe lângă acestea, controale trimestriale, lunare sau ori de câte ori a fost nevoie şi chiar există documente în acest sens. Cu alte cuvinte, totul este sub control, în hârtii, în ciuda faptului că de 12 ani, zona din combinat care ar trebui să aparţină României dispare bucată cu bucată, iar foştii angajaţi ai combinatului susţin că jafurile sunt la ele acasă.

De-a lungul anilor, camioane întregi de cupru, ţevi, macarale şi chiar clădiri şi staţii electrice au fost scoase din Krivoi Rog, îmbarcate pe vapor la Odessa şi trimise în Turcia. Există, de asemenea, angajaţi care susţin că până şi dalele de piatră şi sârma ondulată sunt furate şi folosite la construcţiile private din apropiere. Deşi unii locuitori din zonă reclamă numeroase ilegalităţi, oficialii români suţin că situaţia este sub control. În tot acest timp, ucrainenii se bucură de un oraş construit pe jumătate de români şi de un combinat finanţat de alţii, iar România achită facturi care nu-i aparţin.

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește și: