1368 vizualizări 3 nov 2011

Un veteran american se sinucide la fiecare 80 de minute, conform unui studiu al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS), publicat luni, citat de Huffington Post.

Sinuciderile în rândul militarilor au crescut după războiaiele din Afganistan şi din Irak, arată raportul despre sinucideri al CNSA. Doar în anul 2009, 1.868 de veterani din aceste războiaie au încercat să se sinucidă, conform site-ului armytimes.com.

Ştirile cutremurătoare despre militarii americani arată că Asociaţia Veteranilor trebuie să dezvolte mai multe programe privind asistenţa psihologică şi un sistem care să înregistreze numărul celor care aleg să îşi pună capăt vieţii. "America pierde lupta cu sinuciderea veteranilor", spun autorii studiului, Dr. Margaret C. Harrell şi Nancy Berglass. "Şi, pe măsură ce tot mai multe trupe se întorc acasă, creşte riscul ca aceştia să se sinucidă".

"La un moment dat stăteam, pur şi simplu, cu o armă în gură"

Odată întorşi acasă, militarii se confruntă cu stres post-traumatic, cu rate ale şomajului de 12% şi cu pierderea sentimentului de camaraderie din armată. Cei mai mulţi dintre ei declară că simt că nu au niciun rost după întoarcerea acasă.

Veteran al Marinei americane, Jason Christiansen, în vârstă de 35 de ani, din St Paul, Minnesota, este unul dintre cei care au trecut pe lângă moarte după ce s-au întors din misiune. Şi-a pierdut slujba ca dealer auto în 2008 şi s-a confruntat cu o depresie serioasă, raportează site-ul minnesota.publicradio.org.

"La un moment dat stăteam, pur şi simplu, cu o armă în gură", a declarat el pentru sursa citată. Un prieten l-a îndemnat să apeleze la ajutorul Asociaţiei Veteranilor, care are o linie telefonică de sprijin. The Veterans Crisis Line (Linia de Criză a Veteranilor, n.r.), lansată în 2007, a înregistrat mai bine de 400.000 de apeluri şi a salvat mai mult de 14.000 de vieţi, conform site-ului asociaţiei.

Se pare că acest curent al sinuciderilor se extinde şi asupra celor care servesc încă în armata americană. Din 2005 până în 2010, un militar în serviciu se sinucide la fiecare 36 de ore, arată raportul CNAS.

Lipsa de coeziune în armata americană duce la sinucideri

Înainte ca soldaţii să fie trimişi într-o nouă misiune, unitatea este desfiinţată şi îi lasă pe militari nedumeriţi, fără liderii pe care îi aveau şi fără colegii în care prinseseră încredere şi pe care se bazau. "Această lipsă de stabilitate a unităţii, urmată de o nouă misiune, are implicaţii negative asupra indivizilor, care se confruntă cu reintegrarea", notează Harrell şi Berglass.

Actul Autorizării Apărării Naţionale din 2011 le interzice liderilor militari să discute cu soldaţii despre problemele lor, chiar dacă aceştia par deprimaţi. Autorii studiului vor să ceară Congresului Statelor Unite să schimbe actul pentru ca liderii militari să le poată măcar sugera soldaţilor, pe care îi văd deprimaţi, să îşi depoziteze armele în afara caselor acestora. Propunerea vine în contextul unei rate de 48% de soldaţi sinucigaşi care se împuşcă folosind arme proprii.

Asociaţia Vetaranilor estimează că 18 veterani de război se sinucid în fiecare zi, însă statistica se bazează pe date limitate, doar 16 state americane oferind date cu privire la cauzele morţilor veteranilor. Baze de date complete ar putea oferi informaţii cu privire la momentul în care se comite suicidul sau dacă există o rată de sinucidere mai mare a generaţiei post 11 septembrie decât a generaţiilor anterioare, arată studiul. (Adrian Marica)

Citește și: